2018. Június 21. Csütörtök  Alajos

22°C / 32°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Liszt-díjat kapott a Kodály Intézet tanára

Magas állami kitüntetésben részesült Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkara vezető karnagya, a Kodály Intézet tanára, a Nemzetközi Kodály Szemináriumok előadója. A Zeneakadémia kecskeméti műhelyében több mint egy évtizede tanító muzsikus az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól kedd délelőtt a Vigadóban vehette át a Liszt Ferenc-díjat.

Pad Zoltán a kóruszene számos területén bizonyított szakértelme és elkötelezettsége, továbbá az általa vezetett együttesek magas színvonalú teljesítménye miatt kapott miniszteri elismerést. Személyében a mindenkori kortárs kórusmuzsika elkötelezett tolmácsolóját tisztelhetjük. Tevékenységében a kóruszene szeretete és annak sokrétű előmozdítása vezérli. „Nagy megtiszteltetés volt átvenni ezt a díjat, amely azoknak is szól, akik nap, mint nap részt vesznek a közös kóruszenélésben” – mondta az ünnepi percek után Pad Zoltán.

NÉVJEGY

Pad Zoltán 1980-ban született. Vezénylés-, énektanári, valamint zeneelmélet-tanári tanulmányait többek között Erdei Péter tanítványaként a budapesti Zeneművészeti Egyetemen, majd DAAD-ösztöndíjasként a Müncheni Zeneakadémián végezte, 2011-ben DLA doktori fokozatot szerzett. 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének tanársegéde, majd adjunktusa, a Nemzetközi Kodály Szemináriumok előadója. 2007-ben a Fiatal Karvezetők 4. Nemzetközi Versenyén elnyerte a közönségdíjat és a legeredményesebb magyar versenyzőnek járó különdíjat. 2008-ban a pekingi Központi Zeneakadémia meghívott vendégprofesszora volt. 2009 és 2014 között a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagyaként dolgozott. Az énekkarral számos sikeres koncertet adott hazánkban és külföldön egyaránt, 2012 decemberében a kórus vezetőjeként a Prima-díjat is átvehette. 2014 óta a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya. Zenei kurzusok és karvezetés mesterkurzusok rendszeres meghívottja. Karigazgatóként az elmúlt években olyan kiváló karmesterekkel és együttesekkel dolgozhatott együtt, mint Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Daniel Harding, Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikus Zenekar, Helmuth Rilling, Pier Giorgio Morandi, Ennio Morricone, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Fischer Iván, Fischer Ádám, Martin Haselböck, Florian Helgath, Howard Arman.

Kecskemét percről percre

Élő adás