2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

750 milliót költhet Kecskemét közösségépítésre, közösségi terekre

A „KözösségÉpítő Kecskemét” projekt keretében közösségi házat alakítanak ki a Széchenyivárosban, fejlesztik a Hunyadivárosi Közösségi Házat, valamint számos közösségi és játszótér megújítására is sor kerülhet egy 750 milliós uniós támogatásból 2022-ig. A projekt ismertetőjét tartották ma délelőtt a Hírös Agórában.

A „KözösségÉpítő Kecskemét” projekt megvalósítására 13 szervezeti taggal helyi akciócsoport alakult 2016-ban. A program lényege, hogy helyi közösségek által irányított fejlesztések valósuljanak meg uniós forrásból.

A konzorcium összetétele
A konzorcium vezetője a Városi Szociális Közalapítvány, hozzá csatlakozott a Corvin az Emberközpontú Nevelésért Alapítvány, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, Széchenyivárosért Egyesület, Kecskeméti Városszépítő Egyesület és a Szent Család Pélbánia. A közszférát az önkormányzat képviseli, illetve szervezetei, gazdasági társaságai: a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft., az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, a Hírös Agóra és a Kecskeméti Junior Sport Kft. A gazdasági szférából a Szimikron Ipari Kft. vesz részt az összefogásban.

A tájékoztatón megjelenteket Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, valamint Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte.

– Óriási lehetőség ez a város számára. Nagyon jó alapokkal és együttműködő partnerekkel indultunk, hiszen minden megvolt a városban, a terveket egyszerűen át kellett értékelnünk, újragondolnunk a partnerekkel, akiknek köszönöm a hozzáállását. A két nagylélekszámú városrészben, a Széchenyi városban és a Hunyadivárosban olyan céljaink vannak, amelyek már ott élnek a lakosság szívében, lelkében, az ott működő civil szervezetek elképzeléseiben. Ezekre a fejlesztésekre óriási szükség és igény van a városban – mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A részleteket a projekt menedzsere, Németh Péter István ismertette. Elmondta, a programban Kecskemét jövőképe az volt, hogy megteremtse a gazdasági fejlődés és a közösségi értékek közötti egyensúlyt. 2022 márciusáig van lehetősége az akciócsoportnak a projekt megvalósítására, elfogadott szakmai programjukra 750 millió forintot nyert a konzorcium.

Az összeg legnagyobb részt helyi pályázatok útján helyi projektek megvalósítására használható fel. 637,5 millió a projektekre megy, a fennmaradó 112,5 millió forintot pedig a program működtetésére kell fordítani.

Az összegből 250 millió forintra civil szervezetek pályázhatnak, számos helyi csoportnak lesz módja szakmai programjához, képzésekhez forrást kérni. A pályázat kiírása 2019 évé végére várható.

255 millió forintot a program két kulcsprojektjének megvalósítására használnak fel a Széchenyivárosban és Hunyadivárosban, fele-fele arányban. Az összeget egy-egy közösségi ház létrehozására, illetve felújítására, bővítésre fordítják. A meglévő közösségi tereket megújítják, továbbá újakat hoznak létre, illetve épületenergetikai fejlesztések is várhatók.

Széchenyi István Közösségi Házban a szolgáltatás infrastruktúrájának fejlesztése mellett megmarad a könyvtár, de létesül egy minimum 80 fős, valamint két, minimum 20 fős rendezvényterem, s mellettük irodákat is kialakítanak.

A Hunyadivárosi Közösségi házban a legalább 100 fős rendezvényterem építése mellett új vizesblokk, akadálymentesítés és tereprendezés szerepel a tervekben.

A 750-ből 135 millió forintot pedig közösségi és játszóterek fejlesztési céljára költ a helyi akciócsoport. Itt nyílt közösségi terek, játszóterek és sportterek, közkertek és parkok, felújítása, bővítése, kialakítása az akciócsoport célja. A közösségi és játszóterek fejlesztésére a támogatási kérelmeket az első szakaszban 2019. május 27-ig, a második szakaszban 2019. augusztus 27-ig, a harmadik szakaszban pedig 2019. november 27-ig lehet benyújtani. A 100 százalékos vissza nem térítendő támogatás minimális összege 7,5, a maximális pedig 125 millió forint.

További részletek az úgynevezett CLLD munkaszervezetnél kérhetők a (76) 513 511-es telefonszámon vagy megtekinthetők a www.vszk.hu honlapon.

Élő adás