2019. November 18. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elkezdődik két új kecskeméti közlekedési csomópont építése

Hamarosan elkezdődnek a korszerűsítési munkálatok az Irinyi út – Március 15. utca és a Mártírok útja- -Klebelsberg út forgalmi csomópontokban. Mindkét helyen jelzőlámpát telepítenek és megtörténik a közvilágítás korszerűsítése. 

A mai napon az önkormányzat átadja a munkaterületet a kivitelező Colas Zrt. részére.  A kivitelezés 4 hónapig tart, ez idő alatt teljes útzár nem lesz, de forgalomkorlátozásokra kell számítani.

A két fejlesztés az IKOP-3.2.0-15-2016-00007 azonosító számú „Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása – zéró emissziós zóna megteremtése soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével II. szakasz” című projekt keretében valósul meg.  A kivitelezés költsége az Irinyi út – Március 15. utca csomópont esetében bruttó: 90.8 millió forint, a Mártírok útja- -Klebelsberg út csomópont esetében bruttó: 168.5 millió forint. A beruházások célja a közlekedés biztonságának növelése a jelenleg fokozottan balesetveszélyes helyeken.

Az Irinyi út – Március 15. utca csomópont korszerűsítése során minden csomóponti ág kiegészül egy önálló jobbra kanyarodó, vagy egy gyorsító sávval. A meglévő kijelölt gyalogátkelőhelyek részben áthelyezésre kerülnek, és akadálymentes járdakapcsolatot kapnak. A lámpaoszlopokat áthelyezik. A csapadékvíz elvezetését a meglévő vízelvezető rendszer biztosítja. A kereszteződés minden ága jelzőlámpás vezérlésű lesz.

A Mártírok útja- -Klebelsberg út esetében a csomópontot alkotó utak tengelyének vízszintes értelmű – kis mértékű – korrekciójával a Klebelsberg úton mindkét irányban többlet forgalmi sávot alakítanak ki a balra kanyarodó járművek részére.  Új gyalogos-átkelőhelyek létesülnek, a meglévők – köztük az iskola előtti is – megújulnak, akadálymentes járdakapcsolatok készülnek. A Klebersberg úton járda épül a gyalogátkelőhelyhez.  Az iskola előtt új parkolóhelyek létesülnek. A Mártírok útján a meglévő autóbusz megálló helyén új szerkezetű és műszaki paraméterekkel rendelkező akadálymentesített buszöböl és peron épül. A csapadékvíz elvezetését részben a meglévő csapadékcsatorna hálózat biztosítja, részben szikkasztóárkokban szikkad el.  A Mártírok útján mintegy 150 méter, a Klebersberg úton 200 méter hosszú szakasz érintett a beruházással.  A kereszteződés minden ága jelzőlámpás vezérlésű lesz.

Élő adás