2021. Január 23. Szombat  Zelma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ha lezárultak a fejlesztések, újragondolják a Máriahegyi út sorsát

Az új elkerülő irányából lezárt Máriahegyi úttal kapcsolatban érdeklődtünk Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternél. Elmondta, a városrész forgalmi hálózatának fejlesztése javában zajlik, az új projektek mind befolyásolják majd az útszakasz szerepét a helyi közlekedésben.

Amint azt az október 18-ai Kecskeméti Lapokban megírtuk, az északi elkerülő utolsó szakaszának átadását követően lezárták a Máriahegyi útnál (a Nyíri út folytatása az Arborétum után) található körforgalomban a belváros felé vezető sávot. Mivel a körgyűrű átadása után ez lett volna a legrövidebb bejáró az autópályáról a belvárosba, vélhetően jelentősen megnövekedett volna a forgalma. Azonban az elkerülőtől az Arborétum sarkáig ennek a szakasznak a szélessége mindössze 4 méter, ezért nem lenne képes kezelni a megnövekedett forgalmi terhelést. Így október 16-án a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság úgy döntött, hogy nem engedi rá az autópályáról érkező új forgalmat, hiszen, mint határozatukban megjegyezték „az útszakaszon esetlegesen megjelenő forgalmat az 5202. sz. országos közút (Ladánybenei út),(…), fennakadás nélkül képes levezetni”.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Hírös.hu-nak elmondta:

tanulmány készült, hogy hány ingatlant érint a beruházás, mellette számos lakossági bejelentés is érkezett a várható forgalom csillapítása érdekében. A lezárás terveit már 2016. november 9-én, az északi elkerülő fejlesztésének megkezdésekor megtartott lakossági fórumon ismertette az önkormányzat képviselője, kérve az ott élők megértését.

Néhány családot a lezárás ugyanis kellemetlenül érint, hiszen az útnak az elkerülő túloldalán található részén laknak, így az új körgyűrű-szakasz átadása óta a Ladánybenei úton át tudják megközelíteni Kecskemét központját. – Ezektől a lakóktól megértő együttműködést kérünk a lezárás átmeneti idejére. Számos fejlesztés zajlik a térségben, amelyek ennek az útnak a további sorsára is hatással vannak – mondta a polgármester.

A részletekkel kapcsolatban kifejtette: az Arborétumnál hamarosan körforgalom és beljebb, a Margaréta otthon mellett autóbusz-alállomás épül. Innen pedig folytatódik a Károly Róbert krt. Nyíri út és Budai út között építendő 1,3 kilométeres szakasza, mely várhatóan 2022 tavaszára készül el.

Már elkészültek a tervek a Március 15. utca–Nyíri út csomópontjának korszerűsítésére is. Itt az arborétum felől érkezőknek a Nyíri úton külön balra kanyarodó sávot alakítanának ki, illetve a Március 15. utcáról a város felé kikanyarodó járművek részére egy besoroló sávot valósítanának meg.

Végül pedig hatással van a Máriahegyi út helyzetére Hetényegyháza autópálya-bekötése is, amelyre a 700 milliós pályázati pénz már rendelkezésre áll, a tervek pedig idén tavaszra készülnek el. A tervezést követi az engedélyezési eljárás, aztán jöhetnek a kisajátítások, a közbeszerzés, és várhatóan az év második felében kezdődhet a munka.

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta, ezek megvalósulását követően tudják újra értékelni a Máriahegyi út térségben betöltött forgalmi szerepét.

Kecskemét percről percre

Élő adás