2020. Április 4. Szombat  Izidor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

12 éves gyerek letartóztatásban? Megtörténhet…

Megrendítő hír a közelmúltból: egy 15 éves fiú halálra szúrta az apját Orgoványon. Fiatal kora ellenére nagyon súlyos következményekkel kell szembenéznie, jelenleg is letartóztatásban van. Mit tehet az igazságszolgáltatás a fiatalokkal, gyerekekkel hasonló esetben? Sokan nem tudják, hogy bizonyos tettekért akár egy 12 éves gyerek is büntethető, sőt hosszú letartóztatásba is kerülhet. Dr. Sárközy Szabolcs bíró néhány konkrét esettel világítja meg a kérdés hátterét.

– Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos bűncselekményekért nemcsak a 14 éves, hanem a 12 évet betöltött gyerekek is büntethetők – mondja dr. Sárközy Szabolcs bíró, büntetőkollégium-vezető, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője. – A gyermekkorúak büntethetőségének azért van jelentősége, mert valamilyen szinten elvárható, hogy egy gyerek is tudja azt, hogy bizonyos tetteiért komoly, akár büntetőjogi felelősséggel tartozik. Olyannal, ami az egész életére is kihatással lehet. Esetükben is előfordulhat, hogy egy bűncselekménynek egyéves letartóztatás vagy javítóintézet lesz a vége.

A bíró szerint azért fontos az érintetteknek – szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak – erre odafigyelniük, mert akár egy kisstílű kihágásból is lehet bírósági ügy. Előfordulhat, hogy az elkövető szemében egyszerű lopásnak tűnik valami, pedig a törvények szerint jóval nagyobb súlyú rablásba keveredik. Sárközy Szabolcs érzékletes – nem a megyénkben történt – példát hozott erre: egy gyerek egy lépcsőházban meglátta, hogy egy másik bement a lakásba, sáros cipőjét az ajtó előtt hagyta, és a kulcs is kint maradt a zárban. Gondolt egyet, rázárta az ajtót, és elszaladt a lábbelivel. Azt gondolnánk, lopott… Mivel azonban bezárta az ajtót, védekezésre képtelen állapotba helyezte a másikat, és ezzel megvalósította a rablás kategóriáját, ami már büntetendő 12 éves kortól.

Dr. Sárközy Szabolcs bíró (Fotó: Banczik Róbert)– Szerencsére ritkán fordul elő, hogy 14 év alattiak bíróságra kerülnek – teszi hozzá. – A jogszabály megléte óta, hét éve a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén mindössze két ilyen ügyet tartunk nyilván. Országosan sem nagyobb az arány. Ami érdekes és közös ezekben a konkrét esetekben, hogy a gyermekkorúak nem egyedül követték el a bűncselekményt: az egyik esetben egy 14 évesnél idősebb, a másik esetben pedig egy felnőtt társsal. Tény azonban, hogy társtetteseivé váltak a bűntettnek. Ráadásul mindkét esetben néhány ezer forintos értékért követtek el rablást, okoztak traumát másnak és kockáztatták saját sorsukat is.

– Az egyik ügyben egy mindössze háromezer forint értékű sapkát raboltak el egy fiatalkorú járókelőtől. A 16 éves fiú fényes nappal, a frekventált széchenyivárosi Aradi téren ököllel megverte a sértettet. A gyerekkorú ugyan nem ütött, de mivel biztatta társát, részesévé vált a bűncselekménynek. Egyszerre gyerekes és felkavaró történet: ritkán fordul elő, hogy egy sapka eltulajdonítása rablásnak minősül. Az ilyen cselekmény legtöbbször komolyabb érték miatt történik – mondja a bíró.

A lopást az erőszak teszi rablássá. Kérdésünkre, hogy egy pofon vagy egy szóbeli megfélemlítés is erőszaknak minősül-e, Sárközy Szabolcs így felelt: – Egy pofon is, de az élet és testi épség elleni közvetlen fenyegetés is ugyanolyan erőszak. Sőt, még a verés kilátásba helyezése is, ha reális az alapja.

A fenti támadás nem okozott komolyabb sérülést, mégis rablásnak minősült. Egy felnőtt esetében ez kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Gyerekkorú esetében ugyan nem lehet kiszabni szabadságvesztést – csak javítóintézeti nevelést –, de érdekes, hogy a letartóztatása viszont elhúzódhat akár egy évig is.

– Sokan azt gondolnák, hogy a rablás mellett például lopásért is büntethető egy gyerek – magyarázza Sárközy Szabolcs –, pedig ezért nem. A zsarolás – a nem közvetlen élet vagy testi épség elleni, de súlyos fenyegetés – sincs a büntethetőség körében. Holott ez a két cselekmény fordul elő legtöbbször ebben a korosztályban. Testi sértésért viszont akkor büntethetők, ha az életveszélyt vagy halált okoz. Viszont ebben az esetben is könnyen kerekedik sokkal nagyobb baj, mint ami előre látható. Ha például egy gyerek a játszótéren ellöki a másikat, és az beüti a koponyáját, akkor életveszélyt okozó testi sértést követ el. Nem akarja ugyan a sértett halálát, de ha ellöki, akkor abban a tudatban cselekszik, hogy valamilyen sérülést okozhat neki. Noha lehet, hogy csak úgy gondolkodik, hogy elesik, és megzúzódhat a térde, keze. Pedig tette akár végzetes is lehet. Ebben a vonatkozásban a gondatlanságot kell vizsgálni. Emiatt sok kritika érte a jogszabályt, hiszen ezt felnőttek esetében is igen nehéz feltárni. Kérdés, hogy gyerekként felismerhette-e azt, hogyha ellöki a másikat, annak például súlyos koponyasérülése keletkezhet. Egy 12 éves gyerek lehet, hogy azt se tudja, hogy a koponyában létfontosságú szervek vannak, melyek sérülése halált is okozhat. Nincs tisztában az anatómiával. Ilyenkor a hatóság azt vizsgálja, hogy rendelkezik-e a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Beszámítható-e, ebben a vonatkozásban mit tud a világról. A jogalkotó mégis azt mondja, hogy ezért felelhet egy gyerek is. Összetett folyamat, nagy kihívás elé állítja a jogászokat.

A rablásról azonban mindenki tudja, hogy bűn. A bíró szerint inkább azzal van a gond, hogy sokan nincsenek tisztában a ténnyel, hogy akár egy sapka eltulajdonítása is lehet rablás. Sőt az is, ha 20 forint értékű dolgot vesz el valaki erőszakkal.

– Azt kell tudatosítani mindenkiben – szülőkben, gyerekekben –, hogy egy ilyen 5-6-ikos által elkövetett, heccnek induló meggondolatlanság is kettévághatja egy gyermek életét – hangsúlyozza dr. Sárközy Szabolcs.

Miért büntethetők a gyerekek 12 és 14 év között?
A Büntető törvénykönyv 16. paragrafusa szerint nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve az emberölés, az erős felindulásban elkövetett emberölés, a testi sértés, a terrorcselekmény, a rablás és a kifosztás elkövetőjét, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

A témáról a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorában is beszélgettek dr. Sárközy Szabolccsal. A stúdióbeszélgetés itt tekinthető meg:

Élő adás