2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Varga László által indított büntetőper után a polgári per is lezárult a rágalmazási ügyben

Lezárult a személyiségi jogi per, 800 000 forint sérelmi díj megfizetésére, és a jogsértést megállapító rendelkezés közzétételére kötelezte a Szegedi Ítélőtábla Király Józsefet és Riczu Pétert abban az eljárásban, melyet Varga László nyugalmazott református lelkész, volt országgyűlési képviselő indított ellenük rágalmazás és becsületsértés miatt.

Tavasszal, a Szegedi Ítélőtábla harmadfokú ülésével lezárult a Király József szocialista önkormányzati képviselő, megyei elnök és társa ellen – Varga László által - indított büntetőper. A rágalmazás vétsége miatt indított bűntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék másodfokú ítéletét az ítélőtábla helyben hagyta a felmentő ítéletet, annak indoklását viszont megváltoztatta: nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányát állapította meg.

A jogerős végzés után következett a - büntetőper idejére felfüggesztett - polgári peres eljárás folytatása. A december 10-én, a Szegedi Ítélőtáblán hozott határozat szerint Varga Lászlót személyiségi jogaiban az alperesek megsértették, amikor a nyugalmazott református lelkész, volt országgyűlési képviselővel kapcsolatban több nyilvános fórumon azt firtatták, hogy Varga László esetlegesen az állambiztonsági szolgálatokkal korábban együttműködött.

A jó hírnévhez fűződő személyiségi jogi perben a bíróság az elsőfokon megítélt 300 000 forint sérelemdíjat 800 000 forintra emelte, valamint az alperes köteles közzétenni az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését. Ennek a közzétételnek az írásba foglalt jogerős ítélet kézhezvételét követő 15 napon belül kell megtörténnie.

Előzmények:
Varga László: "Meg sem próbáltak ügynöknek beszervezni"
Első fokon elítélték Király Józsefet, a szocialisták megyei elnökét és társát
Varga László várja a másodfokú ítéletet

Felmentették Király Józsefet és Riczu Pétert
 

 

 

Élő adás