2019. November 13. Szerda  Szilvia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Börtönbüntetést kapott a diákokat becsapó tanárnő

A Kecskeméti Járásbíróság 138 rendbeli csalás miatt 1 év 8 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a kecskeméti tanárnőt, aki azt állította, hogy franciaországi utazást szervez. 138 sértettől több mint 9 millió forintot szedett be, de a beígért út helyett, inkább zsebre vágta a pénzt.

Ahogyan korábban írtuk, a nő egy kecskeméti gimnázium tanára volt 2016 tavaszán, amikor az iskola tanulói részére meghirdetett egy hat napos franciaországi kirándulást 45.000 forint/fő
részvételi díjjal. A nagy érdeklődésre tekintettel az utazásra később külsősök is jelentkezhettek.

A vádlott úgy hirdette meg az utat, hogy a részvételi díj magában foglalja az útiköltséget, 3 és 4 csillagos szállodákban történő elszállásolást, félpanziós ellátást, a belépődíjakat és sétahajózást. Azzal magyarázta a rendkívül kedvező részvételi díjat, hogy az, egyrészt az előfoglalási kedvezménynek, másrészt annak köszönhető,hogy diákcsoportként utaznak, azaz a jelentkezők 60%-a OM (Oktatási Minisztérium)azonosítóval rendelkező diák, illetve tanár, továbbá felhasználja a sok éves utazásszervezési tevékenysége során kialakult kapcsolatait.

Az utazásra 2016. október végéig összesen 213 fő jelentkezett, akik a 45.000 forintos részvételi díjat három részletben fizethették be a vádlottnak. Azok a jelentkezők, akik a teljes részvételi díjat 2016. június 25-éig kifizették azok további kedvezményt kaptak és 5.000 forinttal kevesebbet, mindösszesen 40.000 forintot kellett befizetniük a tanárnőnek. A nő emellett több jelentkezőtől csoportos biztosításra is szedett be pénzt.

A jelentkezők többsége a vádlott munkahelyén, készpénzben adta át a részvételi díj összegét a vádlottnak, aki az átvett összegekről átvételi elismervényt állított ki és adott át. A jelentkezők közül néhányan a részvételi díjat átutalták a nő által megadott, a fia  nevére nyitott, de az ő kizárólagos kezelésében lévő számlaszámra.

A vádlott 2016. október 5-én az iskolában a jelentkezők számára tartott egy tájékoztatást, ahol azt állította, hogy két autóbusszal fognak utazni, azokat és a szállásokat is lefoglalta. A franciaországi utazásra  2016. október 31. és 2016. november 5. napja között került volna sor.

Az indulás előtt azonban egy nappal, 2016. október 30-án az esti órákban a tanárnő egy e-mail üzenetben lemondta az utazást azzal az indokkal, hogy öt jelentkező adatlapját többszöri felszólítás ellenére sem kapta meg, így a résztvevők 60:40 %-os diák –külsős arányát nem tudja garantálni, ezért a diákcsoportnak járó kedvezménytől elesve, a befizetett díjhoz képest, jóval többe kerülne az utazás, amelyet nem áll módjában felvállalni.

Az útlemondás valódi oka azonban az volt, hogy a vádlott az utazás alapvető feltételeiről, azaz szállásról és közlekedési eszközről nem gondoskodott, azok foglalásáról és kifizetéséről egyáltalán nem intézkedett, ez  szándékában sem állt.

A kirándulás lemondását követően az utazásra jelentkezők egy parkolóban egy találkozót szerveztek a vádlottal és kérték, hogy bizonylatokkal igazolja a buszrendelést és a szállodai foglalásokat, valamint mutassa be azok kifizetését igazoló dokumentumokat, illetve fizesse vissza részükre a részvételi díjat, azonban ezek egyikére sem került sor. A nő azt állította, hogy egy budapesti társaságtól bérelt buszokat az utazáshoz. Később a sértetteknek e-mail üzenetben küldött egy általa hamisított tranzakciós bizonylatot, amely valótlanul azt tanúsította, hogy a fenti busztársaság bankszámlájára 2016. április 25-én 850.000 forintot, 2016. június 17-én 500.000 forintot utalt át. A vádlott valójában nem foglalt buszt az általa meghirdetett utazásra.

Kiderült, hogy valójában egyik általa megjelölt szállodában sem foglalt szállást, a szállásköltség díját egyik szállodának sem utalta át. Az elmaradt utazást követően heteken keresztül hitegette a sértetteket azzal, hogy 2016. november 14-éig a befizetett részvételi díjakat maradéktalanul visszafizeti részükre. Aztán
különböző kifogásokkal élve – például nem jelentette be előre a bankba a nagy összegű készpénzkiviteli szándékát, a szállodák még nem utalták vissza a pénzt, rosszul lett – kibújt fizetési kötelezettsége alól és a sértettek részére – két fő kivételével – azóta sem fizette vissza a befizetett részvételi díjat. A csoportos biztosításra beszedett 256.000 forintból is csak 174.000 forintot fizetett vissza.

Az anyagi gondokkal küzdő vádlott szándéka már az utazás meghirdetésekor a pénz megszerzése volt a bíróság szerint, az utazásra jelentkező sértetteket átverte. Így a 138 sértettől átvett több mint 9 millió forintból nem foglalt és nem fizetett szállást, nem foglalt és nem fizetett autóbuszt sem.

Az ítélet nem jogerős.

Előzmény:

Utazás ígéretével több milliót csalt ki áldozataiból egy kecskeméti tanárnő?
Őrizetben a franciaországi utat szervező tanárnő
Meghiúsult párizsi út: "Senkit sem akartam becsapni"
Sértettek és tanúk kihallgatásával folytatódott a csaló kecskeméti tanárnő ügye
Az ügyészség börtönbüntetést javasol a párizsi utat szervező csaló tanárnő ügyében

Kecskemét percről percre

Élő adás