2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Felfüggesztett börtönt kapott a nő, aki büntetőfékezett az M5-ösön

A Kecskeméti Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év - végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte, valamint 1 év 6 hónapra eltiltotta a járművezetéstől azt a 33 éves kecskeméti nőt, aki az M5-ös autópályán többször is „büntetőfékezett”. Így akarta móresre tanítani egy tehergépkocsi sofőrjét, aki nem adott neki elsőbbséget.

A nő 2020. november 11-én, a reggeli órákban az M5-ös autópálya lajosmizsei felhajtóján haladt. Úgy gondolta, hogy az előtte, azonos irányban közlekedő kisteherautó sofőrje túl lassan hajtott, ezért a vádlott a távolsági fényszóróval többször rávillantott. A kisteherautót vezető férfi a felhajtóról az autópálya külső sávjába sorolt, a nő pedig a belső sávba áttérve balról előzni kezdett.

A tehergépkocsi mellé hajtott, leengedte a jobb oldali első ablakot és kiabálni kezdett a férfi felé. Miután az előzést befejezte, a Mercedes terepjárót hirtelen jobbra kormányozta és részben áttért a külső sávba, majd legalább ötször indokolatlanul röviden fékezett. A teherautó sofőrje az ütközést csak fékezéssel és a jármű leállósáv felé kormányzásával tudta elkerülni.

Ezután a külső sávban haladtak tovább, de a nő nem elégedett meg ezzel, ismét büntetőfékezett. A teherautó vezetője áttért a belső sávba, hogy balról előzze a Mercedest, de a nő szintén áttért a belső sávba és megint indokolatlanul fékezett. A teherautó sofőrje az ütközést csak erőteljes fékezéssel tudta elkerülni. Neki köszönhetően a járművek nem ütköztek, személyi sérülés nem történt. A vádirat szerint azonban a nő szándékosan megszegte azon KRESZ szabályokat, a sértett életét, testi épségét szándékosan közvetlen veszélynek tette ki.

A tárgyaláson a fiatal nő elismerte a tényállást és büntetőjogi felelősségét is, azzal indokolta a büntetőfékezést, hogy ideges volt.

Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott és a védője enyhítésért fellebbeztek, amit a Kecskeméti Törvényszék bírál el.

Az alábbi videón látható, pontosan mi történt:

Élő adás