2018. November 21. Szerda  Olivér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

25 év fegyházat kaptak a halálkamion-ügy fő vádlottjai

Csütörtökön 13 órától kezdődött az ítélethirdetés a 71 ember halálát okozó nemzetközi embercsempész bűnszervezet büntetőperében a Kecskeméti Törvényszéken. A parndorfi ügy pere egy év után ér véget. Az első, a másod és harmad rendű vádlott 25 év fegyház büntetést kapott.

Az ügyben összesen 14 vádlott van, közülük egy bolgár és egy arab jelenleg is szökésben. A bíróság a vádlottakat a 26 vádpontban való részvételük jellege szerint társtettesként, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés, valamint emberölés miatt, továbbá életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélte el 25 évtől 3 évig terjedő fegyház büntetésre.

Az első-, másod-, harmad- és negyedrendű  vádlottak, akik közvetlenül is érintve voltak a 71 ember halálában, 25 év fegyház büntetést kaptak, 4-14-ed rendű vádlottak büntetése 3-12 évig terjed. 

 Többüknél azzal a kitétellel, hogy feltételesen nem bocsáthatók szabadságra. Emellett a főbűnösöket örökre kiutasították az országból. A többieket cselekményük súly szerint 5-10 évre. 

Az első rendű vádlottat ezen felül 94 millió 128 ezer forint vagyonelkobzásra is ítélték, társait több milliótól néhány százezer forint bírsággal sújtotta a bíróság.

A vádlottak ténybeli beismerő vallomást tettek, volt, aki a bűnösségét is elismerte.

Az ítélet részletes indoklása itt olvasható.

Megaper, könyvtárnyi irattal, nemzetközi sajtóval

Közel egy éve, 2017. június 21-én kezdődött a köznyelv által halálkamion- vagy parndorfi ügynek titulált büntetőper, amely a 71 ember halálát okozó embercsempész bűnszervezet tagjait érintette. Nagy nemzetközi sajtóérdeklődés közepette a Kecskeméti Törvényszék 44 tárgyalási nap alatt jutott el az első fokú ítéletig. Az ügy összetettségét jól jellemzi, hogy a vádirat – az érintettek többi ügyét, összesen 26 vádpontot is beleértve – 120 oldal, a nyomozati iratokat pedig 129 kötetben több mint 80 ezer oldalnyi anyag tartalmazza.

A bíróság a bizonyítási eljárás során 9 tanút hallgatott ki, 273 tanú vallomását pedig ismertette, továbbá a titkos információgyűjtés során rögzített 20 órás hanganyagot is lejátszotta. A tárgyaláson öt igazságügyi szakértő meghallgatására, illetve kiegészítő műszaki orvosszakértői vélemény beszerzésére, valamint a parndorfi ügy eseményeit rekonstruáló animáció lejátszására is sor került.

Az eljárás nyomozati bírósági szakaszában eddig összesen 208 millió forint összegű bűnügyi költség merült fel, a perre jutó összeg jelentős részét a védői és a tolmácsdíjak tették ki. A per során ugyanis az afganisztáni, bolgár és libanoni származású vádlottak számára szinkrontolmácsok fordítottak folyamatosan, bolgár, pastu és arab nyelven.

Az előzmények

Ahogyan azt korábban megírtuk, 2015. augusztus 27-én hetvenegy illegális bevándorló holttestét találták meg az osztrák A4-es autópályán egy hűtőáruk szállítására szolgáló teherautóban. A Magyarország szerbiai határának közeléből Nyugat-Európába tartó járműben az 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek már hazánk területén megfulladt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség minősített emberölés bűntette és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt összesen 11 – afgán, bolgár, illetve libanoni férfivel szemben emelt vádat a Kecskeméti Törvényszéken, közülük egy még szökésben van. A nemzetközi bűnözői csoport 2015 februárja és 2015. augusztus 27-e között több mint 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába és az afgán vezető ezzel legalább 300.000 eurót keresett. Volt olyan szállítás is, hogy közel 100 menekültet zsúfoltak be egy teherautó rakterébe. Személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen furgonokban utaztak zsúfolt, embertelen, gyötrelmes körülmények között. Az embercsempész bűnszervezetet egy 30 éves afgán férfi vezette, ő biztosította a működéshez szükséges pénzt, és bűntársai segítségével szervezte a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsok Nyugat-Európába szállítását.

Kegyetlen módszerek

A menekültek a banda módszereiről a per során azt vallották, volt, hogy több tucat embert is bezártak egy kisteherautóba, de hiába dörömböltek a levegőhiány miatt, a sofőr nem állt meg, pedig egy gyerek is elájult. Egy másik csempészakcióban részt vevő iraki tanúk horrorisztikus körülményekről számoltak be, nem volt levegőjük, vizük, csak állva tudtak utazni, a gyerekek pedig sikoltoztak és hánytak a rosszulléttől. Olyan csempészutakról is elhangzott beszámoltak, amelyeken az illegális migránsoknak személyautók csomagtartóiban, kettesével kellett utazniuk. A menekültek egyébként nem vallottak a sofőrök és a banda tagjai ellen, illetve nem emlékeztek rájuk.

 

Élő adás