2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nem született ítélet a lajosmizsei állatkínzás ügyében

Nem született ítélet a lajosmizsei állatkínzás ügyében. A tanyán készült fotók azok, amelyek bizonyítékként szolgálnak, azonban a szakértők véleménye eltér. Ezért szükség van egy újabb tárgyalásra. A vád szerint egy férfi legalább 25 kutyát tartott úgy, hogy azok nem voltak ellátva megfelelően.

 

Ismét megjelent tárgyalásán az a 37 éves vádlott, akit állatkínzással gyanúsítanak. A vád szerint a férfi 2015. július és 2016. január között egy lajosmizsei tanyán változó létszámban, de legalább 25 különféle, főként német juhász jellegű keverék kutyát tartott. A vádlott az állatok nyakáról a nyakörveket nem vette le, tartósan kikötötte őket egy rövid, 2 méter hosszúságú lánccal.

A vádlott csak alkalmanként jelent meg a tanyán, így az állatok megfelelő etetéséről, ivóvízzel való ellátásáról, ápolásáról nem gondoskodott. Az állatok részére nem biztosított védett, zárt helyet, búvóhelyet sem, így ki voltak téve az időjárás viszontagságainak is. Az ivóvízhiány miatt a kutyáknak fulladáshoz hasonló élményei voltak. A tanyán tartott négylábúak állapotát észlelve, állatvédő szervezetek rendszeresen jártak a tanyára etetni, itatni azokat. Ennek köszönhető, hogy nem pusztultak el, és nem szenvedtek maradandó egészségkárosodást sem. A vádlott többszöri felszólítás ellenére sem hagyott fel a kutyák sanyargatásával, így a helyi állatvédő szervezetek munkatársai 2016. január 21-én elszállították az állatokat. A vádakat a férfi tagadja. A legfontosabb bizonyítékokról, a fényképekről folyik a vita.

A szakértők véleménye különbözik. Van, aki azt mondja, hogy a képek minősége rossz, nem látszódik rajtuk semmi, illetve, hogy azok, amiken igen, a fotósnak kedvező szögből készültek. Egy másik szakértő szerint a képeken igenis látszódik, hogy milyen állapotban voltak a kutyák. A következő tárgyalást elnapolták február 25-re, amikor behívják a szakértőket, a tanúkat a felmerült aggályok tisztázása céljából. Az ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

Élő adás