2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ötmilliót kért cellatársától, hogy "megkenje" a főügyészt

Három év hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék B. Richárdot befolyással üzérkedés bűntette miatt. Mégpedig azért, mert a férfi, miközben előzetesben ült a börtönben, egyik cellatársának azt ígérte, 5 millióért elintézi a főügyésznél, hogy kiengedjék.

A férfit a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése illetve csalás miatt is elítélték már egyszer, most embercsempészet bűntette miatt van folyamatban eljárás ellene a Kecskeméti Járásbíróságon. Jelenleg azonban szökésben van.

A Központi Nyomozó Főügyészség rendelt el nyomozást B. Richárd ellen 2016-ban, amikor egy másik büntetőügye miatt előzetes letartóztatásban volt Kecskeméten, a Mátyás utcai büntetés-végrehajtási intézetben. Új zárkatársat kapott, akivel összebarátkoztak. Idővel azt a sztorit adta elő neki, hogy apjának köszönhetően nagyon befolyásos kapcsolatrendszere van az ügyészségen. 3, 5 millió forintjába kerül, hogy kedvezőbb ítéletet kapjon, illetve az előzetes letartóztatásból is kikerüljön. B. Richárd azt állította, hogy ez a pénz a Bács-Kiskun Megyei Főügyész megvesztegetéséhez szükséges.

De cellatársának is felajánlotta ezt a lehetőséget. Azt mondta, ha S. D. előre fizet 3 millió forintot neki, majd utólag még 2 milliót, neki is elintézi a szabadulását a főügyész megvesztegetésével. Ennyiért nem csak az előzetes letartóztatásból kerülhet ki, hanem a vele szemben indult büntetőügyet is megszüntetik. 

Az ajánlatot a vádlott több esetben is megismételte, kérte S. D-t, hogy szedje össze ezt a pénzt. A zárkatárs fel is hívta feleségét, mondta neki, hogy keresni fogja ez ügyben B. Richárd, miután kiszabadult.

Így is történt. A feleség azonban nem ment bele a megvesztegetésbe. A büntetőeljárás során természetesen kiderült, hogy a férfinek semmiféle ügyészségi-bírósági kapcsolatrendszere nincs, csak le akarta húzni pénzzel zárkatársát.

A kecskeméti Törvényszék befolyással üzérkedés bűntette miatt három év hat hónap szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. B. Richárd pedig továbbra is szökésben van.  

Élő adás