2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy vecsési házaspár és negyvenöt bűntársa ellen, mert 2017 januárja és augusztusa között a házaspár Kecskeméten negyvenöt, többségében külföldi személynek segített pénzért abban, hogy jogosulatlanul magyar vezetői engedélyhez jussanak.

A vádirat szerint a házaspár férfi tagja 2017 januárja és augusztusa között pénzért segítséget nyújtott az őt megbízó, jellemzően romániai származású vagy állampolgárságú személyeknek ahhoz, hogy Magyarországon úgy jussanak illegálisan vezetői engedélyhez, hogy egyébként nem feleltek meg a jogszabályi feltételeknek. 

A férfi vádlott a segítségnyújtás során időpontot szervezett a kecskeméti okmányirodában, hamis orvosi alkalmassági véleményt és hamis külföldi vezetői engedélyeket intézett azért, hogy a megbízói azokat magyar vezetői engedélyekre tudják honosítani. A hamis iratokat az okmányirodában adta át a megbízóinak, hogy azokat felhasználják az ügyintézés során. A megbízók döntő többsége esetében a férfi vádlott nyújtott segítséget. 

A férfi felesége ugyanezzel a módszerrel öt külföldinek segített illegálisan magyar vezetői engedélyt szerezni. A közokirat-hamisító házaspár szükség esetén meghatalmazás segítségével személyesen is eljárt az okmányirodában, de volt olyan is, hogy tolmácsként működtek közre az ügyintézés során.  A nő vádlott 2017 áprilisában saját magának is szerzett jogosulatlanul vezetői engedélyt úgy, hogy egy hamis holland vezetői engedélyt honosíttatott.

A házaspár összesen 45 személynek segített abban, hogy jogosulatlanul magyar vezetői engedélyhez jussanak és a férfi vádlott a megbízóktól kapott összegekből több mint 2,8 millió forinttal gazdagodott. 

A szabadlábon lévő vádlottak közül a járási ügyészség a házaspár férfi tagját 39 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 1 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, feleségét pedig 6 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A negyvenöt megbízónak is közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie a bíróság előtt.  A járási ügyészség a házaspárral szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a házaspár férfi tagjával szemben a gazdagodása erejéig vagyonelkobzást is el kell rendelni. A vádlottak bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog határozni.

Élő adás