2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Első lett az Európa-bajnokságon

Kitartásával jutott el Szvitacs Alexa kilátástalan helyzetéből az Európa-bajnokság csúcsára, - győzelme a 2020-as Tokiói a paralimpiai játékokig repíti.

Hogy ki az a Szvitacs Alexa? Ezt már nagyon sokan tudják Kecskeméten és Magyarországon, de most már Európa para asztalitenisz sportjában is. Alig egy évvel a súlyos csonkolásos, életmentő műtétjei után Helsinborgban (Svédország), az Európa-bajnokságon, élete 2. para asztalitenisz versenyén megnyerte kategóriáját. Ezzel a sikerrel a 2020-as Tokiói olimpia első kecskeméti olimpikonja lett.

Abszolút az ismeretlenség homályából jött Alexa az Euróba-bajnokságra. A csoportkörben több a világranglista elején álló versenyzővel találkozott és legyőzte őket. Viszont kikapott a világranglista 2. helyén álló Pek Karolina (lengyel) asztaliteniszezőtől. Összeszorította a fogát, leküzdve az erős láb fájdalmait, az elődöntőt megnyerve a döntőben ismét találkozott a lengyel versenyzővel. Rendkívül taktikusan, kiváló játékkal 3/1-re visszavágott a vereségért. Ilyen egyszerűnek tűnik pedig micsoda küzdelmet jelentett számára az elmúlt egy év.

Számára nincs lehetetlen, a cél, az álmai azért vannak, hogy megvalósuljanak. 

Ujhidy Tibor Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke a következőket fogalmazta meg a sportolóról: Szavak nincsenek arra, amit Alexa tett az elmúlt egy évben. Leküzdve a halál közelségét, a fájdalmait, tele optimizmussal elkezdett egy új életet élni. Harcolt és harcolt saját magával, testével, agyával, hogy a betegágyán megfogalmazott fogadalmát be tudja tartani.  „Paraolimpikon akarok lenni.” Számára nincs lehetetlen, a cél, az álmai azért vannak, hogy megvalósuljanak. Elődöntő után kérdeztem Alexától, hogy van a lábad. Nagyon fáj, be van gyulladva, vérzik, de most semmi sem számít, mondja. Nem is látszott a döntőben, a vágy a végső sikerre, minden fájdalmat elnyomott benne.

Természetesen nagyon büszkék vagyunk versenyzőnkre, de ennél még sokkal többet jelent számunkra. Igazi példakép, aki szerénységével, küzdeni tudásával mutat példát nagyon sokunk számára. Hiszem, hogy még e sikerrel is Alexa sportkarrierjének igen csak az elején tartunk. Hajrá Alexa, hajrá Spari!  

 

Ujhidy Tibor,Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér 

Kapcsolódó cikkeink:       

https://hiros.hu/sport/nem-csak-ellenfeleit-onmagat-is-legyozte-alexa
https://hiros.hu/hirek/elvesztette-alkarjat-es-az-osszes-labujjat-de-nem-adja-fel
https://hiros.hu/hirek/specialis-robotkezre-van-szuksege-alexanak

Élő adás