2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Para bocciások mérkőznek Kecskeméten

Kecskemétről, Szegedről és Pécsről összesen 12 parasportoló versenyezik a Para Boccia Hírös Kupáért szombaton a Damjanich János Általános Iskola sportcsarnokában. A boccia sportágat olyan emberek számára találták ki, akik súlyosan mozgássérültek, ám a játék, a versenyszenvedély és a közösséghez tartozás tudata mind-mind olyan motivációs tényező a számukra, amely kimozdítja őket a mindennapi életükből.

A Mercedes-Benz Gyár KMSE sportolói hozhatták el a legjobb csapatnak járó Para Boccia Vándorkupát idén márciusban, majd ezután nem sokkal beköszöntött a vírushelyzet, ami ellehetetlenítette az év további versenyeit. Eddig. Ugyanis szombaton rendezik meg a Para Boccia Hírös Kupát a Damjanich János Általános Iskola sportcsarnokában.

A para bocciát a legsúlyosabban sérült mozgáskorlátozottaknak találták ki. Olyan fogyatékossággal élők játszhatják ezt a sportot, akik az egészségi állapotuk miatt más sportágban nem tudnának bizonyítani.

A játékszabályok a francia petanqueból eredeztethetőek. A bocciát egy 6 x 12,5 méteres beltéri pályán játsszák a játékosok, ahol az egyik játékos a piros, a másik a kék színnel van. A piros játékos játékba hozza a fehér labdát, majd rádobja a piros labdáját. Erre a kék játékos is kidobja a színesét, a végén pedig a bíró dönti el, hogy kinek milyen távolságra van a labdája a fehér labdához képest. Az a játékos következhet, akinek a labdája távolabb volt és próbálja átfordítani az eredményt. Amikor ledobják a 6-6 labdát, véget ér egy játszma. A játékosok négy játszmát játszanak.

– A para boccia több mint harminc éve létezik Magyarországon és jelenleg tíz egyesületben játsszák hazánkban. Az idei évben az országos bajnokságok a COVID miatt elmaradtak, ezért próbálunk olyan regionális versenyeket rendezni, ahol a különböző egyesületek versenyzői találkozhatnak – mondta el Szappanos Zoltán, a PTE PEAC Parasport szakág boccia vezetőedzője.

A Bc4-es válogatottat is részt vett a mai verseny, a csapat a hazai boccia sport zászlóshajója és a nemzetközi elit tagja. A világranglistán olyan helyen állnak, hogy esélyük van kijutni a 2024-es vagy 2028-as paralimpiára. Így ez a verseny számukra egy fontos állomás a felkészülésükben.

–  A játék, a versenyszenvedély és a közösséghez tartozás tudata. Ez mind-mind olyan motivációs tényező, ami kimozdíthatja a versenyzőket –  mondta el a vezetőedző. Kiemelte: jó látni, hogy a fogyatékkal élők legnagyobb problémája is megoldódni látszik az elmúlt időszakban.

– Szerencsére a fizikai akadálymentesség, ami a legnagyobb gát volt az elmúlt 40-50 évben, megszűnni látszik – véli Szappanos Zoltán.

Viszont az ép emberek hozzáállása még mindig rendkívül változó, az elfogadás széles körben való terjesztése érdekében számos programot szerveznek már egész kiskortól fogva.

– Az akadályok még mindig mentálisan, fejben vannak – fogalmaz a vezetőedző. – Ehhez kell nekünk felépítenünk olyan érzékenyítő programokat, ahol megszólíthatjuk már egész kisiskolás kortól a társadalmat. A gyerekek, a mai fiatal társadalom nagyon befogadó és elfogadó.

A verseny megszervezése alapos előkészületeket igényelt a szervezőktől. Az egynapos verseny során betartanak minden előírt utasítást és óvintézkedést. Mivel a versenyen a résztvevők egészségügyi állapota korlátozza a maszkhasználatot, így egyénileg dönthetnek annak viseléséről a versenyzők.

Szappanos Zoltán szerint egyébként néhány év múlva azok a jelzők, hogy valaki fogyatékossággal élő vagy nem, parasportoló vagy sportoló „el fognak tűnni. Emberekről beszélünk, egyéniségekről és sportolókról.”

Élő adás