2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Dr. Varga Zoltán könyvbemutatója a KAFF-on

A kecskeméti rajzfilmstúdió közel 50 éves történetét bemutató kötet született Dr. Varga Zoltán filmtörténész tollából. A filmelemzéseket és a stúdió krónikáját tartalmazó művet ma mutatták be a Katona József Könyvtárban.

Egykor a KAFF gyermekzsűrijének tagja volt, most könyvet írt a kecskeméti rajzfilmstúdió történetéről dr. Varga Zoltán filmtörténész. Az MMA Kiadó gondozásában, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megjelent könyvet ma mutatták be a Katona József Könyvtárban.

- A lehető legrégebbre próbáltam visszamenni a kecskeméti animáció történetében, tehát ilyen módon az első sorozatok és az első egyedi filmek természetesen képviseltetik magukat. Vagyis a Vízipók Csodapók, értelemszerűen a Magyar népmesék, illetve a Regöléstől kezdődően az egyedi filmek sora, és a 2018 tavaszáig elkészült, hozzáférhető filmek vannak benne a kötetben - emelte ki dr. Varga Zoltán. Hozzátette: a kötet egyrészt foglalkozik az intézmény krónikájával, annak a közel 50 évnek a részletes áttekintésével, amely a Mikulás Ferenc által vezetett intézmény mögött áll, és a könyv legnagyobb részét a filmek elemzése tölti ki.

A szerző elmondta, hogy filmtörténészként az animációs filmmel az elmúlt bő évtizedben kezdett el foglalkozni. Kezdetben nemzetközi áttekintésben vizsgálta az animációt, majd az évtized derekán a magyar filmek felé fordult. 3 évvel ezelőtt megszületett a magyar animáció történetét feldolgozó könyve. Új kötete pedig már kifejezetten Kecskemétre fókuszál. 300 produkció, film elemzésén keresztül mutatja be a rajzfilmstúdió történetét.

Dr. Varga Zoltán lelkesen mesélt arról, hogy 1999-ben a KAFF gyermekzsűrijének tagjaként olyan (főként rövid)filmekhez fért hozzá, amelyekhez egyébként nem tudott volna. Szemnyitogató, izgalmas szellemi élménynek nevezte egykori feladatkörét. Azt is elmondta, hogy látogatta Szoboszlay Péter Képről képre elnevezésű animációs filmes műhelyét a 2000-es évek elején.

A bemutatón Kriskó János televíziós újságíró egyebek mellett arról kérdezte Dr. Varga Zoltánt, hogy milyen jellegzetességei vannak a Kecskeméten készülő filmeknek. A filmtörténész elmondta, hogy a kecskeméti filmstúdió alapvetően arra rendezkedett be, hogy a nemzeti kultúránk különböző szegmenseit bevonja az animációs filmes világba. Emellett az is különlegessége a kecskeméti stúdiónak, hogy a szélesebb közönségnek szóló filmek mellett képzőművészeti hátterű, kísérleti animációk is készülnek ott.

Élő adás