2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Országossá, sőt nemzetközivé vált az Oscar-kvízest

Bár rendhagyó módon nem a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tükörtermében tartották meg a 6. Oscar-kvízestet, hanem mindenki otthon, saját monitora előtt játszott, az esemény nagyon jól sikerült. Sőt, nem várt eredményt is hozott! Az online térnek köszönhetően ugyanis nem csak kecskemétiek kapcsolódtak be, de az ország számos városából, sőt, még az Egyesült Államokból is "érkezett" játékos.

Az idei, 6. Oscar-kvízest több szempontból is rendhagyó volt. Egyrészt most először fordult elő, hogy nem a szokásos február végi időpontban rendezték meg, hanem – ismert okok miatt – áprilisra tolódott. Másrészt az online térbe költözött át; a jól megszokott helyszínen, az Otthon mozi színpadán ezúttal csak a három szervező ült egymástól két méter távolságra, a tizenegy – 1, 2 vagy 4 főből álló – csapat mindegyike a saját otthonából vett részt az eseményen.

Így fordulhatott elő, hogy az esemény egyszerre vált országossá, sőt nemzetközivé. Kecskemét és más hazai helyszínek (Budapest, Zánka, Fótliget, Nadap) mellett az egyik lelkes játékos chicagói otthonában ülve írta be válaszait a Zoomon és a Google űrlapján megjelenő kérdésekre.

Az egyedül játszók közül a kecskeméti kötődéssel is rendelkező Mózes Krisztián érte el a legtöbb pontot.

Az éppen Zánkán tartózkodó játékost mindössze az „És Az Oscar Megyen:” 4 fős csapata tudta megelőzni, így ők az összetett verseny megnyerése mellett a tavalyi címüket is megvédték. A játékos viadal előtt több érdeklődő jelezte, hogy egyedül nem érezték magukban azt a bátorságot, hogy ki merjenek állni e filmes megméretésre. Ugyanezen a szerény véleményen voltak a végül részt vevő játékosok is, akik a nagyjából másfél órás online játék után egyöntetűen arról számoltak be, hogy nagyon jól érezték magukat, a különböző feladatokat pedig érdekesnek tartották.

A következő évi részvételen gondolkodók számára itt a lista, hogy milyen kérdésekkel kellett megküzdeniük az internetet és bármilyen egyéb segítséget szabadon használó résztvevőknek.

1. Anagramma

Az 1. feladat immár hagyományosan az adott évben Oscarra jelölt színészek, rendezők és filmek nevéből összeállított anagramma. Az egyszerűség és a gyorsaság érdekében a játékosok több segítséget is kaptak az anagrammák sikeres megfejtéséhez. Három példa, zárójelben a megfejtéssel:

Mundruczó Kornél rendezése az angol színésznő 1. jelölését jelentette:

BIKA, NYERSVAS: _ _ _ _ S S _     _ _ _ _ _

(9 csapat találta el a 11-ből, ezzel holtversenyben Vanessa Kirby bizonyult a legnehezebb feladványnak.)

Az 1968-ban játszódó film 6 jelölést kapott:

A 7 HARCI CSÓKA, Á, EGY AGITÁL: A     _ _ _ _ _ _ Ó I     _- _ _     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

(A chicagói 7-ek tárgyalása c. filmet majdnem mindenki felismerte.)

A brit-pakisztáni származású muszlim színész 1. jelölése:

EZ DIRHAM: _ _ _     _ _ _ _ _ (Riz Ahmed nevét mindenki helyesen írta be.)

 

2. Egy hét, 1-7

A legrövidebb és legkönnyebb feladatban a hét valamelyik napját kellett bejelölni a megadott képek és információk alapján. A résztvevőknek nem jelentett akadályt a Szombat esti láz, a Péntek 13, a Ha kedd van, akkor ez Belgium beazonosítása, kizárásos alapon pedig az Addams Family – A galád család című film kislányának neve (Wednesday, azaz Szerda) is gyorsan megfejthető volt.

3. Zárójelenetek

Egy 3 perces bejátszás kétszeri megnézését követően tíz film utolsó 10-15 másodpercéből, valamint egyéb rövid információk segítségével kellett kitalálni a filmcímeket. Három filmet majdnem mindenki felismert (Van, aki forrón szereti, Casablanca, Macska-jaj), Indiana Jones legelső kalandja, Az elveszett frigyláda fosztogatói azonban csak két játékosnak ugrott be. Ennél még a játékmester által nehezebbnek gondolt két régebbi klasszikust (Alfred Hitchcock Szédülés, illetve François Truffaut Négyszáz csapás c. filmjeit) is többen írták be helyesen.

4. SMS

E feladattípus már harmadik alkalommal szerepelt a kvízesten. A csapatoknak a filmes kérdések (pl. „ennyi személy kapott élete során Oscar- és Nobel-díjat egyaránt, az egyikük 94 éves korában halt meg”, „ennyi Oscarral rendelkezett Edith Head jelmeztervező, a legtöbb Oscar-díjat elnyerő nő”) alapján összeálló telefonszámra kellett a „Szeretlek, Oscar!” SMS-t elküldeni. Idén picit nehezebbnek bizonyult a szám kitalálása, akadt olyan játékos, aki először másik telefonszámra küldte el a szerelmi vallomást. Megnyugtatásul hadd közöljük, hogy a játék óta eltelt néhány napban nem hallottunk semmilyen féltékenységi drámáról a játékosok felől.

5. Kakukktojás

A játékosoknak azt az egy képet kellett bejelölniük, akire vagy amire – a többiekével ellentétben – egyedüliként teljesül valamilyen feltétel. Az egyik képsorozatban azt a színészt kellett azonosítani, akinek magassága az 1 métert sem éri el (Az Austin Powers filmekből is ismert Verne Troyer mindössze 87 cm-re nőtt, míg a Trónok harcában Tyrion szerepében remeklő Peter Dinklage 132 cm, de az R2D2 palástjába bújó Kenny Baker is jóval Troyer fölé magasodott a maga 112 cm-ével). A jelölések számát tekintve legsikeresebb öt, ma is élő filmes közül kellett megtalálni a legtöbb jelöléssel rendelkező illetőt. Egy másik képsorozatnál a többség beleesett Meryl Streep „csapdájába”, ugyanis bár a színészek közül valóban ő gyűjtötte be a legtöbb nominálást (eddig 21-et), de a Star Wars, A cápa és több tucat egyéb ismert film zenéjét szerző John Williams már az 52. jelölésénél tart. Az előző feladatból az is kiderült, hogy egy további, megdönthetetlennek tűnő rekord is fűződik az ő nevéhez: legutóbbi, 2020-as jelölésével – és így a 20-as évek „kipipálásával” – elérte azt, hogy már hét különböző évtizedben kapott Oscar-jelölést valamelyik zenéjéért. A legutolsó kérdés inkább egy érdekes tippelési feladat volt, amelyet végül csak három csapat talált el. Vajon ki volt az a színész, aki már két filmben is játszott az olasz Terence Hill-lel: az amerikai Henry Fonda, az angol Michael Caine, a német Klaus Kinski, a francia Alain Delon vagy a svéd Max von Sydow. A felsoroltak közül a közkedvelt olasz sztár eggyel nem játszott (még) közös filmben, hármukkal egy-egy alkotásban szerepelt együtt, és csak egyikükkel filmeztek kétszer is közösen. Az internet mellett az is segíthetett, ha valaki ismerte Terence Hill édesanyja származását. A helyes válasz felderítését a kedves olvasóra bízzuk.

(Szöveg: Gyimesi András)

Élő adás