2021. Január 23. Szombat  Zelma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Rózsák tánca: Gyenes Kata fotóiból nyílt kiállítás a rózsakertben

Közel százan látogattak el kedden este egy új, rendhagyó kiállításra a kecskeméti Szent Erzsébet Rózsakertbe, amely a természet és a tánc templomává alakult, köszönhetően Gyenes Kata fotóművész alkotásainak és a hely természetes szépségének. A művész a balettről és a rózsákról készült műveit gyúrta közös, nem mindennapi installációkba. A kiállításmegnyitón, látva a nagyon komoly érdeklődést, a művész a könnyeit sem tudta visszatartani a meghatódottságtól.

Az első gondolat a hála volt – árulta el Gyenes Kata a hiros.hu-nak a megnyitó után. Azt érezte, sok-sok támogatója most végre visszakaphat valamit abból a szeretetből és odafigyelésből, amit eddig ő művészként kapott. Alkotásaiban az apró dolgokat keresi és látja meg. Ezt köti össze egy-egy mozdulattal. Végül ezek az asszociációk mutatják meg a művek és installációk mögöttes jelentését. A művész igyekszik az életben fellelhető érzelmeket és fontos mondandókat átadni.

Gyenes Kata a helyszínen adott interjújában fogalmazta meg a Rózsakertben nyílt kiállítás lényegét. 

– A táncosok által használt szinte bármely motívum, egy kéztartás, egy lépés vagy akár egy forgás ugyanúgy jelen van a rózsában. A kettőt próbáltam egy képben összeegyeztetni. A másik, ami nagyon fontos, az a rózsa és a balett közti párhuzam. A rózsa gyönyörű önmagában is, a legszebb virág, de tövises. Én ha rózsát kapok, azért nagyon hálás vagyok. Aki rózsát kap, azt nagy becsben kell tartani, de küzdelemmel is jár – mondta a művész.

Gyenes Kata hozzátette, ugyanez a helyzet a balett-tudás elsajátításával is. A gyönyörű és sokszor légies színpadi megjelenés mögött iszonyatosan nagy munka rejlik. Ebből a munkából kapott ízelítőt az a közel száz ember, aki ellátogatott a kiállításmegnyitóra, amelyre a Kecskeméti City Balett művészei külön koreográfiával készültek.

Az installáció ötlete elsőként a Hírös Cédrus Egyesület elnökének fejéből pattant ki. Ő kérte fel a művészt a kültéri kiállítás elkészítésére, melynek a már Kecskemét városa által üzemeltetett rózsakert ad otthont keddtől.

A komoly városi támogatást megerősítve Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, valamint Engert Jakabné és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek is megtekintették a nappal és éjszaka egyaránt szemet gyönyörködtető asszociációs fotóösszeállításokat.

Kecskemét percről percre

Élő adás