2021. Január 27. Szerda  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Faültetéssel indult a hétvége Matkón

Faültetéssel és kerti munkával tették szebbé környezetüket a matkópusztai és a kiskertvárosi lakosok szombaton délelőtt. De nem csak a mai nap fogtak össze az városrészben élők. A mostani munkákat megelőzően, több alkalommal a társadalmi összefogásnak köszönhetően szépült Matkó.

Kerti munkával tették szebbé Matkópuszta óvodájának és az orvosi rendelőjének környékét a városrész lakói. Faleveleket gereblyéztek, sepregettek és tisztogatták a területet a környék szorgalmas nyugdíjasai.

Az óvoda közvetlen környezetében található a Polyák-emlékpark. Néhány éve fogant meg a gondolat, hogy emléket állítsanak Polyák Ferenc fafaragó művésznek, aki Matkópusztán élt és alkotott. Összefogással és önkormányzati támogatással tavaly ősszel kezdődtek el és azóta is folyamatosak a park kialakításának munkálatai. Azok a fák, amikből a park összeáll egyben családfák is. Egy fa egy családhoz tartozik, így a Polyák-emlékpark nemcsak a fafaragó művésznek állít emléket, hanem egyben aktív közösségi térré is vált.

A közelmúltban fejeződött be a Matkói Közösségi Ház építése, amelynek létrejöttét hosszú tervezőmunka előzte meg. Az épület ötletét az adta, hogy szerettek volna egy olyan helyet, ahol a közösség bármikor összegyűlhet. A városi támogatással és helyi összefogással épülő új központ tovább erősítheti és segítheti a városrészben élők közösségeit. A központ a várostól kapott támogatást, viszont az épület fenntartása a városrész lakosainak feladata.

Sipos László, önkormányzati képviselő elmondta, hogy a korlátozások feloldását követően a közösségi ház, helyet biztosíthat családi és baráti összejöveteleknek, helyi szakköröknek és kluboknak. A képviselő bízik benne, hogy ha vonzó programokat kínálnak, akkor a fiatalabb korosztály is használni fogja a helyszínt. Természetesen a közösségi ház területén is fontos a fásítás, ezért itt is növényeket helyeztek földbe a matkóiak.

A Kiskertváros lakói sem tétlenkedtek a hétvége első napján. Szorgalmas önkéntesek 15 fát helyeztek el a városrészben.

Sipos László kiemelte, hogy a városrészek sikeres projektjei a szervezetek közös működésének és a nagymértékű társadalmi összefogásnak köszönhetőek. A képviselő azt is elárulta, hogy hasonló közösségi központ épül hamarosan Kisfáiban is.

Élő adás