2021. Június 17. Csütörtök  Laura

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megmentené az egyetem a miklóstelepi kutatóintézet épületeit

Nem hagyná ebek harmincadjára jutni a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet miklóstelepi kutatóállomását a Neumann János Egyetem. Elindultak az egyeztetések az Agrárminisztériummal, hogy az épületeket felújíthassák és bevonhassák Kecskemét oktatási vérkeringésébe.

Elsőként a Kecskeméti Médiacentrum foglalkozott a kutatóintézettel 2019 májusában. Akkor egy méltatlan állapotban lévő, szétlopott épületegyüttest mutattunk be. A miklóstelepi állomás egykor Kecskemét oázisának számított, európai hírnévre tett szert. Volt olyan időszak, amikor Fülöp herceg a fogathajtó versenyeken e gyönyörű, színpompás területen haladt végig. A kutatóállomás jó pár éve bezárt, és mára már nem csupán gondozatlanná, ápolatlanná vált, hanem rendszeresen fosztogatják is az épületeket. Van olyan ház, amelyik szinte teljesen romossá vált az évek alatt.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő elmondta, a KTV anyagából értesült arról, hogy rettenetes állapotban van a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet miklóstelepi kutatóállomása.

Egy évvel ezelőtt többedmagával ő is felmérte, hogy mennyire is súlyos a helyzet. Az országgyűlési képviselő szerint, amit akkor tapasztalt, az egyenesen siralmas volt. - Az ablakok kitörve, a falak beomolva, a vezetékek kiszaggatva, olyan állapotban van, amely arra ad aggodalmat, hogy nemsokára menthetetlenné válik az egykor gyönyörű színben pompázó, értéket megőrző és teremtő kutatóállomás – mondta a képviselő.

A Neumann János Egyetem átvenné, a pusztulástól mentené meg a kutatóállomás épületeit. - Most tulajdonosa van, gazdája nincs az épületkomplexumnak – szögezte le az országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, előrehaladtak a tárgyalások annak érdekében, hogy az egyetem be tudja vonni az oktatásba az állomást.

Az, hogy egy funkcióját vesztett, hosszú évek óta lakatlan intézményt a város és az egyetem is megmentene, nem újkeletű dolog Kecskeméten. Jó példa erre a régi uszoda, amely most Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémiaként üzemel, vagy például a régi mozi épülete, amely most színházként működik.

A folyamat előrehaladtát bizonyítja az is, hogy péntekre, május 7-ére már udvartakarítást is szerveztek. A reggeli órákban önkéntesek és az egyetem dolgozói állnak neki a munkának. Remélhetőleg a közeljövőben már arról adhatunk hírt, hogy újra Kecskemét oázisává válik az állomás, és ismét egy gyönyörű rózsabokor várja majd mindazokat, akik felvirágoztatják a város egykori ékkövét.

Kecskemét percről percre

Élő adás