2021. Április 12. Hétfő  Gyula

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

1848-49 hőseire emlékeztek Kecskemét főterén

A hagyományok szerint Kecskemét főterén, a Kossuth-szobornál tartottak ünnepi megemlékezést és koszorúzást az 1848-49-es szabadságharc 171. évfordulója alkalmából. A péntek délelőtti ünnepségen Köő Artúr történész, a Károli Gáspár Református Egyetem doktorandusza mondott beszédet.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést és koszorúzást péntek délelőtt Kecskemét főterén.

A Kossuth-szobornál megrendezett ünnepség a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjainak előadásával kezdődött, akik rendkívüli módon, a mai szleng nyelvhasználat elemeivel mutatták be a forradalom eseményeit.

A műsorban közreműködött még a Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar, a Vitalitas TSE és a gimisek, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület is. 

Ezt követően a Károli Gáspár Református Egyetem doktorandusza, Köő Artúr történész mondta el ünnepi beszédét, amelyben kiemelte:

„Legyünk büszkék magyarságunkra, a hagyományainkra, nemzeti jelképeinkre és nemzeti nagyjainkra. Őrizzük meg emléküket és ne szűnjünk meg dolgozni azért, hogy a magyarságunkat és a magyarokat tiszteletben tartsák.”

Ám nem csak a Kossuth-szobor, hanem Kecskemét óriás kokárdája is jelképe a szabadságharc előtt tisztelgő rendezvénynek. A mintegy öt méter hosszú és három méter átmérőjű jelkép megálmodója Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt, aki az impozáns méretű kokárdával méltó módon kíván emlékezni a 48’-as történésekre.

A színpadi műsort követően az ünneplők koszorúkat helyeztek el a Kossuth-szobornál.

Március 15-én 14-órakor Múltidéző – Tavaszváró ünnepséggel folytatódnak a megemlékezések a Nyíri erdőben.

Élő adás