2022. December 7. Szerda  Ambrus

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

4,5 millió forintos adományt kapott a PIC részleg - VIDEÓVAL

A koraszülötteknek készült speciális babafészkeket és egy fénytakarót vehetett át kedden délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekosztály PIC Részlege. A mintegy 4,5 millió forint értékű adomány egy jótékonysági hajvágás bevételének, illetve a Plüss Kommandó elnevezésű program gyűjtésének köszönhető.

Meseszép babafészkeket és egy fénytakarót kapott ajándékba ma a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház PIC részlege. A kékfényterápiás eszköz a babáknál fellépő sárgaság megszüntetésében segít, a szétszedhető, kombinálható, többféle méretben készült fészkek pedig garantálják a picik kényelmét az inkubátorban.  

Az átadó ünnepségen Nyilka Idikó, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke elmondta, a fénytakaró árát teljes egészében Hajas Lászlónak és Zsidró Tamásnak köszönhetjük. A sztárfodrászok ugyanis szeptemberben egy óriási jótékonysági hajvágás keretében gyűjtöttek össze 2 355 850 forintot.  Egy egész napon át szépítették a vendégek frizuráját, akik cserébe fejenként 15 ezer forinttal járultak hozzá a gyűjtéshez.

A szebbnél szebb babafészkek egyéni felajánlásokból készülhettek el, az Alapítvány az Alapítványokért Plüsskommandó elnevezésű akciója keretében Facebook oldalukon indítottak gyűjtést a nemes cél érdekében. – Sok 100 jóságos, önzetlen ember segített, kifejezetten a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött osztály babái számára – hangsúlyozta Nyilka Ildikó.

Arra is választ kaphattak az újságírók, miért éppen a koraszülöttek ellátását, gyógyítását segíti az alapítvány. Mint kiderült, Ildikó kislánya 28 évvel ezelőtt 26. hétre, mindössze 1,27 dekával született ikerterhességéből. Kisfiát sajnos elveszítette. Könnyek között idézte fel, milyen érzés volt, amikor meglátta aprócska kislányát az inkubátorban, gézzel kikötözve.

– Olyan nyugtalan volt, hogy kitépte magából az őt életben tartó gépek csövecskéit. Ezért döntöttem úgy, hogy segíteni szeretnék ezeken a csöppségeken – mondta Ildikó. Így indult el a Plüss Kommandó program, ezen belül is a Koraszülött Hadművelet, amelynek célja, hogy minden koraszülött gyógyulását segítsék az általuk megalkotott babafészek csomagokkal. Mint kiderült, hosszú távú céljuk pedig az, hogy Giraffe Shuttle gépeket és fénytakarókat is adományozzanak a magyar kórházak koraszülött osztályainak.

Az alapítvány adományának összértéke közel 4,5 millió forint. Ebből 2.146.000 forint a babafészek csomagok értéke, a fénytakarót pedig 2.355.000 forintból vásárolták.

A speciális ökotext pamutból, hipoallergén töltelékkel készült babafészkeket készítőjük, Boldog Róbert mutatta be a sajtó képviselőinek. Elmondta, a nővérek és az orvosok tapasztalatait beépítve dolgozták ki a különleges eszközöket. Három méretben készülnek a fészkek, minden csomag tartalmaz lepedőket, zárt sapkát és szemvédőt a babáknak, hogy segítsék a pihenésüket. Babatámasztókat - egy ölelő kezet és i betűt formázó elemet – is kialakítottak, mindezek mellett egy átkötő keresztsál gondoskodik a babák nyugalmáról.

A babafészkek mellett szoptató párnákat és inkubátor takarókat is készítenek a PIC részlegek számára.

Nyilka Idikó azt is elmondta, a komfort és a funkcionalitás mellett az esztétikumra is törekedtek. A szép babakelengyék látványa ugyanis megnyugtatja az édesanyákat, akiknek nagy lelki teher inkubátorban, csövekre kötve látni gyermeküket.

A kórház nevében dr. Kelemen Edit, a PIC részleg vezető főorvosa mondott köszönetet az adományért. Kiemelte, a koraszülöttek számára a kis dolgok is nagy dolognak számítanak. A most kapott takarókkal az anyaméh nyugalmát próbálják visszaadni a korábban érkezett csecsemők számára. A szemvédőket már az első perctől használhatják, ami azért is fontos, mert koraszülött babák egészsége szempontjából meghatározó az első 72 óra.

Dr. Kelemen Edit azzal zárta az adományátadót, bízik benne, jövőre újra találkoznak az alapítvány képviselőivel. Nagy szükség lenne ugyanis az osztályon egy Giraffe Shuttle életmentő gépre.

Élő adás