2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A déli határ felé tart a celebbé vált medve

A déli határkerítés állhatja csak útját a kitartóan haladó barna medvének. Napokon belül átlépheti a határt, de ha nem, a biztonsága érdekében elaltathatják.

Sietősre vette a tempót a hazánkat átszelő maci. Úgy fest, egy éjszaka alatt 35 kilométert szaladt. A hároméves kan mackó Tiszaalpár után a Csongrád megyei Tömörkénynél bukkant fel hajnalban. A Bors munkatársai tegnap is nyakukba vették az országot a medve nyomai után kutatva. Tömörkényen nem mondhatni, hogy túlságosan örülnének a medve érkezésének, többen félnek az egyébként békés állattól, és ha tehetik, este már nem mennek ki az utcára.

​300 kilométer felett

A gyerekkora óta az alig kétezer lelket számláló településen élő Bernadett igencsak meglepődne, ha szembetalálkozna vele. – Nem mondom, hogy rettegek, de nem szeretnék vele találkozni. Sose láttunk eddig még itt medvét, reméljük, hamar továbbáll – bizakodott a lány. A kitartóan dél felé menekülő medve immár 300 kilométert tett meg, mióta két hete először észlelték a felvidéki Somoskőújfalun. Szerdán még Kocséron, majd Tiszaalpáron bóklászott. Tegnapelőtt hetven szakember követte kitartóan, nemzeti parkok fogtak össze, bekapcsolódtak a területi polgárőrök és a Készenléti Rendőrség is. Bár a tervük az volt, hogy elaltatják és a későbbiekben szabadon engedik a lakott területektől messze, most már inkább hagynák, hogy maga találjon ki az országból.

Nem tudják, hol van

 

Számos bejelentést kaptunk, volt, aki látni vélte, mások a lábnyomait találták meg. Ha ilyen tempóban halad, napokon belül elhagyhatja az országot – vélte a Kiskunsági Nemzeti Park szóvivője, Kis Mónika. – Alapvetően a Tisza vonalát követi, a pusztaszeri tájvédelmi körzet felé tart. Teljesen békés, teszi a dolgát. Éjszaka aktívabb, nappal inkább itt-ott megpihen. Egy több kilométeres körben zajlik a keresés. Több csapat, több irányból követi az útját, vadászati szakemberek és rendőrök egyaránt. Minden lehetséges eszközt, többek között hőkamerát és drónokat is bevetünk – tájékoztatott a szóvivő. A sűrű növényzet miatt vi­szont nincs egyszerű dolguk, eső is esett, ami elmosta a nyomokat. – Így most pontosan nem tudjuk, hol van. Addig nincs szükség az elaltatására míg embereket nem veszélyeztet, vagy esetleg saját magát. Ha mégis szükség lesz erre, akkor jeladóval látjuk el, és a Bükki Nemzeti Parkba kerülhet. Akkor a maci mondhatni magyar lenne – mondta tréfásan Kis Mónika.

A Tiszán úszva kijuthat

 

Nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a medve eljut a déli határhoz. – A határkerítésen nem hi­szem, hogy átjut. Bár igaz, hogy valahogy az M3-as autópályán is átjött. A Tiszán úszva könnyedén elhagyhatja az országot. Ha nem, akkor célszerűbb lehet a kerítésnél elaltatni. Minden a medvén múlik, ezek csak lehetséges forgatókönyvek – mondta a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, Ludnai Tünde, aki aktívan részt vesz a medve keresésében. Vándorlása so­rán a medve sok ál­lattartótelep mellett megfordult, birkák közelében, baromfiudvarban is, de mindenhol csak a gyümölcs vagy a gyors továbbállás ér­dekelte. A kóborló medve konkrét célt követ: azért is ment például az M3-as autópályán, a Tisza hajdani ártéri vidéke mentén, mert az évszázadokkal korábban gyakori útvonala volt a Kárpát-medencében vándorló őseinek.

Forrás: borsonline.hu

Élő adás