2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A diákok biztonságos közlekedését segítik (videóval)

Iskolakezdési akciót tart a Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Kecskeméti Városrendészet szeptemberben, amely során a megnövekedett forgalomnak leginkább kitett gyalogátkelőhelyeket biztosítják. Az egyenruhások szeretnék felhívni az autósok figyelmét arra, hogy fokozott figyelemmel és előzékenységgel közelítsék meg a zebrákat.

A tanév első napján már a kora reggeli órákban rendőrök biztosították a forgalmat a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca kereszteződésénél lévő zebránál. Az egyenruhásoknak fiatal segítségük is akadt. Dunai Richárd 8 éves kora óta vesz részt hasonló rendőrségi akcióban. Ő maga is szeretne rendőr lenni, ha elvégezte tanulmányait.

,,Tulajdonképpen ez a hagyományos, most már évek óta ismétlődő akció, amely során igyekszünk minden olyan helyszínen ott lenni, ahol tapasztalataink szerint nagy a forgalom, és a gyalogátkelőhelyen is sok gyermek, illetve akár felnőtt halad át az iskolakezdés kapcsán” – nyilatkozta a helyszínen Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, balesetmegelőzési előadó.

Hozzátette, hogy szeretnék az autósok figyelmét felhívni arra, hogy különösen ilyenkor, szeptemberben, fokozott figyelemre, éberségre és előzékeny hozzáállásra van szükség. Sajnos Kecskeméten nagyon rossz a fegyelem ebből a szempontból – véli Farkas Attila, mivel az autósok nagyon sokszor hagyják figyelmen kívül a gyalogátkelőhelyet, és nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak.

Kiemelt helyszínek az iskolák környéki gyalogátkelőhelyek. Farkas Attila elmondta, hogy nem jut minden zebrához rendőr.

,,Csak Kecskeméten 42 iskoláról van szó, és egyéb feladatainkat is el kell látnunk, de most is sok olyan rendőr van, mint például én is, akik pont azért jöttünk be korábban, szolgálaton kívül, hogy minél több iskolát le tudjunk fedni” – mondta a balesetmegelőzési előadó.

Az iskolák környéki gyalogátkelők biztosításában részt vesz a Kecskeméti Városrendészet is. Dr. Német Zsolt intézményvezető kérdésünkre elmondta, hogy a mai napon 4 fővel voltak jelen a közterület-felügyelők, akik, ha szabálytalanságot tapasztalnak, figyelmeztetést alkalmazhatnak, illetve feljelentést is tehetnek a rendőrség felé.

,,Szeptember 1-től megkezdődött a tanítási év Kecskemét oktatási intézményeiben, ami számottevő mértékben növeli a gépjármű- és gyalogosforgalmat. Az iskolák környékén lévő gyalogátkelőhelyek a legkitettebbek a megnövekedett forgalomnak, így ezek biztosítása prioritást élvez. A városrendészet munkatársai Kecskeméten a hunyadivárosi Corvin Mátyás Általános Iskolánál, valamint a Lánchíd Utcai Általános Iskolánál biztosítják a gyalogátkelőhelyeket, figyelemmel forgalomszabályozási szempontokra is. Minderre azért van szükség, hogy aki reggel útnak indul, az este egészségesen érkezzen meg otthonába” – fogalmazott Dr. Német Zsolt intézményvezető.

Előreláthatólag egy hónapon keresztül a reggeli és kora délutáni órákban találkozhatunk az egyenruhásokkal a forgalmas utakat keresztező zebráknál.

Élő adás