2021. Április 12. Hétfő  Gyula

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A kecskeméti önkormányzat segíti az oltásban résztvevő szakembereket és intézményeket

Az előttünk álló egy hétben közel 18.000 ember oltásának megszervezésében nyújt segítséget a kecskeméti önkormányzat a kórházban és a háziorvosi rendelőkben. Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert kérdeztük arról, miben nyilvánul meg ez a segítség, és ha már beszélgettünk, megkérdeztük azt is, mit szól a mai újranyitáshoz. 

Mint megtudtuk, a következő napokban közel 18.000 ember oltásának megszervezésében nyújt segítséget a kecskeméti önkormányzat a kórházban és a háziorvosi rendelőkben. 

A kecskeméti háziorvosokhoz ebben az időszakban 5600 oltóanyag kerül, az önkormányzat segítsége pedig több területen is megjelenik. Egyrészt a regisztráltak elérésében, másrészt a betegirányításban, mely egyébként is összetett feladat. Az, hogy ötféle vakcinával történik az oltás, melyek nem mindegyike javallott mindenkinek, még bonyolultabbá teszi a folyamatot, és nagyobb terhet ró az oltásban résztvevőkre. Szükség van tehát azokra, akik segítik az oltás menetét a regisztrációtól a beoltásig.

- Ezért is kiváló az a magyar rendszer, hogy az oltást a háziorvosok kezében tartotta meg, hiszen ők ismerik a betegeiket és az oltóanyagok esetleges mellékhatásait. Nagyon fontos tehát az ő szakértelmük és hozzáállásuk ezekben a napokban. Nekik próbálunk leginkább segíteni azzal, hogy az adminisztratív terheket levesszük a vállukról. Ilyen az időpont, helyszín egyeztetése, alapinformációk szolgáltatása a különféle vakcinákról, vagy épp a regisztráció során esetlegesen felmerülő problémák megoldása – mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Az oltások nagy része a kórházban zajlik. Kecskeméten az elkövetkező egy hétben mintegy 12000 oltás szervezése és beadása zajlik. Az önkormányzat itt az orvosi segítséggel és támogatás nyújtásával tud segíteni. Az alapellátás orvosai, a kecskeméti házi gyermekorvosok és fogorvosok is beszálltak a városi oltópontokon a munkába.

Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy Magyarország elérte a 2,5 millió beoltottat, és elérkezett a nyitások, a lépcsőzetes lazítások ideje. Kecskemét polgármestere erre reagálva kiemelte, a kormány csak az újranyitás lehetőségét biztosította, de nagyon fontos az egyén felelőssége!

- Én továbbra is azt hangsúlyozom, legyünk mértéktartók! Viseljünk maszkot, és nagyon figyeljünk oda magunkra és egymásra, és tájékozódjunk! Még nincs nyugvóponton ez a fertőzési hullám. Viselkedjünk tehát továbbra is felelősen egymás iránt – emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia, aki ezt követően felkereste dr. Pataki Mariannt, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága intézményvezetőjét, hogy tájékozódjon arról, hogyan segíti a hozzájuk forduló, oltásban résztvevő háziorvosok munkáját az ESZI.

Élő adás