2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Kecskeméti Sörmanufaktúra barackos újdonsága is ott lesz a sörfesztiválon

A sörstandok között természetesen ott lesz a helyi sörfőzde is. Az alábbiakban Gönczi Gergő, a Kecskeméti Sörmanufaktúra ügyvezető-helyettese számol be a főzde barackos söréről és közeljövőben megvalósuló terveiről.

Mondanunk sem kell, hogy országszerte, sőt világszerte ismerik Kecskemétet a város aranyáról, a sárgabarackról. A Hungaricumnak számító kecskeméti barackpálinka után, hasonló tervek vezéreltek minket a barackos sör megalkotásánál. Fontosnak tartjuk, mint a város nevét viselő sörfőzde, hogy felkerüljünk a világ sörtérképére, így növelve a város turisztikai látványosságait. – De mégis milyen sörrel? Tettük fel a kérdést egymás között. Egyértelmű volt a válasz. Ez nem lehet más, mint a barackos sör. Ezen szerény tervek megvalósításának eredményét is megkóstolhatják majd a 2. Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál látogatói. A barackos sörnél olyan dolgot próbáltunk, amit a főzde két éves működése óta nem. Főzés közben adtuk hozzá a sárgabarackot. Ennek a végeredményétől olyan izgatottak lettünk, mint kisgyerek karácsonykor. A sárgabarack végigkísérte az erjedés folyamatát A-tól Z-ig. Az eredmény egy SourAle (savanyú ale) lett, mivel az élesztő elfogyasztotta az összes gyümölcscukrot, és csak egy kicsit hagyott meg a barack erőteljes aromájából. Mivel a Sour sörök még csak most jönnek divatba Magyarországon, ezért eszünkbe jutott, hogy használjunk őszibarackot is, hogy legyen, ami megédesíti a sörünket.

Tervezésnél jobban előnyben szerettük volna részesíteni a sört, mint a gyümölcsöt, így választottunk egy olyan népszerű komlót hidegkomlózáshoz, aminek aroma specifikációja között nagyrészt a barack szerepel. A hidegkomlózás manapság nagy népszerűségre tett szert a craft (kézműves) sörök világában, mivel ily módon a komlóból nem válik ki a keserűség csak az íze és illata.

Hogy kiknek ajánljuk a barackos sört?

Azoknak, akik vágynak az újdonságokra, akik szeretik a kézműves söröket, szeretik a várost és szeretnek minket. Illetve azoknak is, akik napozni készülnek, mivel a sárgabarack Béta-karotin tartalma igen magas. Persze napozás közben csak mértékkel.

Még egy jó hírrel szeretnénk szolgálni sörkedvelő barátainknak. Hamarosan megnyitjuk sörházunkat, ahol 7 féle sör lesz csapon, és a kellemes sörözéshez, sörhöz illő ételeket fogunk tálalni.

 

Élő adás