2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Kecskeméten

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek ma (szerda) a kecskeméti önkormányzat által 2012-ben állíttatott emlékműnél, a Lestár téren. Az országgyűlés 2012. március 26-án az egykori kuláküldözés idején kisemmizett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította június 29-ét. 

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek ma délután a Lestár téren. Varga László nyugalmazott református püspökhelyettes, a Lestár téri emlékmű és az emléknap kezdeményezője idézte fel a Rákosi Mátyás által Kecskeméten kihirdetett kuláküldözés-program sorsfordító eseményeit.

-74 évvel ezelőtt a hirös város egy óriási gyalázatot vett magára, akaratán kívül.  1948 aug 20-án Kecskemét volt a hely, ahol Rákosi Mátyás először kimondta a kulák szót és meghirdette a kuláküldözést - mondta beszédében Varga László, nyugalmazott református püspökhelyettes.

A megemlékezésen részt vett Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke is, aki kiemelte, hogy a méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottjaik iránti gesztus mellett az emléknapnak fontos célja, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar felső és középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.

-Az arisztokrácia, a klérus és a kulákság felszámolására tett kísérlet célja egyértelműen a föld és a hagyományok tiszteletére épülő faluközösségi létforma megszüntetése, felbomlasztása volt. Az anyaföld birtoklása, művelése és tisztelete megkérdőjelezhetetlen érték volt magyar parasztság számára, mely útjában állt a magántulajdon felszámolását célul kitűző kommunizmusnak- mondta Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke. 

Mák Kornél, a KDNP megyei városi elnöke beszédében azt hangsúlyozta mekkora áldozatokat követelt a kulák üldözés Kecskeméten is.

A megemlékezésen a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület közreműködésével koszorút helyezett el az emlékműnél Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, az országgyűlési képviselők nevében dr. Salacz László, országgyűlési képviselő, a KDNP Bács-Kiskun megyei és kecskeméti és kunszállási szervezete  és a PoLGÁRI Válasz kecskeméti alapszervezete.

Élő adás