2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A lakosság és a környező cégek számára is kedvező lehet a Dobó körúti parkolóház

A városképet meghatározó, jelentős fejlesztésekről szólt a múlt heti közgyűlés. Eldőlt, hogy parkolóház lesz az ún. Domus parkoló helyén, és hogy a Katona József szobor is költözni fog. Külső szemlélőnek ezek hirtelen döntéseknek látszódhatnak, valójában azonban hosszú évek tervezése és előkészítése zajlott le. A beruházások hátteréről Öveges László főépítész rántotta le a leplet a testületi ülés után.

A múlt csütörtöki közgyűlés döntött a Domus parkoló jövőjéről. A területen az Univer cégcsoport földalatti és földfelszíni állásokkal rendelkező, 415 férőhelyes parkolóházat építhet. Az érintett tér évek óta része a rendezési tervnek és a városi fejlesztési koncepciónak.

Öveges László elmondta, a tér arányait is kedvezőbbé teheti a parkoló beépítése. Az építendő parkolóház pedig nemcsak a lakosság, hanem akár a környező cégek számára is előnyös lehet. A főépítész kiemelte, hogy a kialakult zöldfelület viszont védett.

Az Integrált Településfejlesztési Stratégia is azt mutatja, hogy a kiskörút környezetében, pontosabban a Széchenyi téren, a Dobó körúton és a leendő intermodális csomópont Rákóczi út felőli végénél is olyan nagy befogadó képességű parkolókat érdemes építeni, ami a környéken élőket és a beutazókat is szolgálja.

A jelenlegi önkormányzati parkolónak két oldalról is az Univer cégcsoport a szomszédja. Az elképzelés szerint 2 térszín alatti és 3 földszint feletti parkoló szinten 415 parkoló kialakítását tervezik a mostani 136 helyett. A parkolóházon belüli parkolás nem lesz drágább, mint a városi díjszabás. A parkolóhelyek pedig éjjel-nappal elérhetőek lesznek mindenki számára.

Öveges László hangsúlyozta, hogy nem egy fémdobozszerű épületet akarnak látni a területen.

A tervek alapján megszűnik majd a Dobó krt. menti pakolósáv, a jelenleg külső forgalmi sáv pedig a parkolóházba ki- és behajtó sávvá alakul. A parkolóért cserébe egyébként az egykori, műkertvárosi Park Éttermet adja az önkormányzatnak az Univer, valamint megfizeti az értékbeli különbözetet is, ami több, mint bruttó 220 millió forint.

Élő adás