2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A leglátványosabb fejlesztések jönnek idén

Valóságos fejlesztési dömping elé néz Kecskemét 2019-ben. Számos korábban elkezdett beruházás ér idén finisbe, végre elkezdődik a Modern Városok Program két leglátványosabb fejlesztése: a Városháza felújítása és a Kodály Intézet bővítése. Közben két választást is le kell bonyolítani, ami mindig komoly kihívás a hivatali apparátus számára. Ezekről beszélgettünk Szemereyné Pataki Klaudiával, Kecskemét polgármesterével.

– Rendhagyó kérdés egy városvezetői interjúban, az ön esetében viszont a legfontosabb: hogy van a baba?

– Köszönöm az érdeklődést, egészséges, jó az étvágya, igen határozottan „neveli az egész családot”. Lassan öt hónapos lesz.

– Ebben az öt hónapban is számíthatott önre a város a stratégiai kérdésekben.

– Ez számomra természetes, így is terveztem. Modern világban élünk, az internet, a telefon megkönnyítette a kapcsolattartást a munkatársaimmal. Sokat segített a családom is. Február közepétől egyébként már GYED mellett dogozom majd.

– Mit hoz 2019 Kecskemét számára?

– Ez az év sem unalmas, az bizonyos. Az önkormányzatnak mintegy hetven pályázata van, ezek egy része már befejeződött, de legtöbbnél még zajlik, vagy idén kezdődik a kivitelezés. Nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, ez a terület igazi versenyfutás, mert nagy kiterjedésű a város. A folyamatban lévő és a hamarosan kezdődő beruházásokkal együtt mintegy húsz helyszínen lesz út, kérekpárút vagy járda fejlesztés, ez még kiegészül majd a lakossági önerős útépítéssel. A másik nagyon fontos terület az intézmények energetikai, illetve infrastrukturális fejlesztése, amely óvodákat, iskolákat, idősotthont is érint.

Nem csak felújításra, hanem új intézmények létrehozására is nyílt, nyílik lehetőség, ilyen a homokbányai új bölcsőde, a nappali ellátást biztosító telephely, az új Család és Gyermekjóléti Központ a Rudolf Kertben. Ez utóbbi területen hamarosan elkezdődhet az építészeti és közterületi fejlesztés is, mindannyian nagyon várjuk, hogy a 10 hektáros egykori laktanyában végre élet költözzön. 

– A Modern Városok Program keretében a napokban jelentették be, hogy indul a Kodály Intézet bővítésének első üteme. Mikor kezdődik a Városháza rekonstrukciója?

– Heteken belül. Ez a két leglátványosabb, városközponti fejlesztés a Modern Városok Program keretében, magam is azt tapasztalom, hogy nagy az érdeklődés a kecskemétiek részéről. A Városháza felújítása komoly szervezési kihívást jelent, hiszen a hivatalnak csak egy része költözik ki, az éppen felújítás alatt lévő épületrészeket pedig rotációban kell kiüríteni, a munkatársakat házon belül ideiglenesen elhelyezni. Nem könnyíti a helyzetet, hogy idén tavasszal EP választás, ősszel önkormányzati választás lesz, ezek lebonyolítása önmagában is jelentős feladat.

A városháza díszüvegeinek restaurálása a díszterem 2016-os felújításakor

– Melyek lesznek az idén befejeződő leglátványosabb kecskeméti beruházások?

– Mindenek előtt az egyetemi campus, amely egy ultramodern épület, és nem csak látványával, hanem szakmai tartalmával is minőségi változást jelent a város felsőoktatásában. Az önkormányzati beruházások közül pedig az új Atlétikai Centrumot emelném ki. Ott is jól haladnak a munkálatok, ez a beruházás a város sportjának jövője szempontjából lesz meghatározó.

– Az iparűzési adóbevételek alakulása mindig kulcskérdés a város költségvetése szempontjából. További plusz bevétel várható?

– Az elmúlt években nagy átlagban mindig félmilliárddal több folyt be a kasszába, mint előző évben. Azzal számolunk, hogy idén is marad ez a tendencia.

Ennek köszönhetjük, hogy nem csak uniós és állami támogatásokra kell támaszkodnunk, hanem Kecskemétnek van saját bevétele, amelyből több jut például közterületek fejlesztésére, közvilágításra. 2019-re is úgy terveztük, hogy mindegyik városrészre jusson forrás. A helyi képviselők nagy segítséget jelentenek abban, hogy ismerik a saját körzetük problémáit, igényeit, ezeket tolmácsolják a városvezetés irányába. Együtt, több évre ütemezetten tudjuk kidolgozni, hogy a költségvetés függvényében mikor milyen beruházást hajtunk végre.

– Az egyes fejlesztések – például az útépítések – sok bosszúságot okoznak a közlekedőknek. Ön ezt mennyire érzékeli?

– Teljes mértékben, és meg is értem. Én is ebben a városban élek, itt közlekedek, és nyilván én sem örülök neki, ha állok a dugóban. De ez ezzel jár.

Egyébként azt tapasztalom, hogy a kecskemétiek nagyon is partnerek, türelmesek, tudják, hogy minden beruházás a város érdekeit szolgálja. Ezt nagyon köszönöm. Nem csak az útépítéseknél van ez így, hanem az intézményi felújításoknál is. A szülők örülnek neki, hogy megújul az adott óvoda, bölcsőde, és az esetleges, akár költözéssel járó kellemetlenségeket megértik. Én mindig azt mondom, hogy aki már újított fel, vagy épített valamit, legyen az akár egy kisebb családi ház, az tudja, hogy mi mindennel jár együtt. A város fejlesztése pont ilyen, csak a lépték nagyobb.

– Korábban bizottsági tagként, bizottsági elnökként, később alpolgármesterként, most pedig polgármesterként vesz részt az önkormányzat munkájában. Milyen változásokat tapasztal?

– Az önkormányzatiság, önmagában az önkormányzat és ezzel a polgármester feladata, szerepe jelentősen változott. Míg egykor szinte minden a városhoz tartozott, mostanra a jogkörök, hatáskörök átalakultak. Példákat sorolnék: ahhoz, hogy az önkormányzat fejleszteni tudja a közvilágítást, szükséges a hálózat fejlesztése, amelyet viszont egy állami cég végez, mi pedig megrendelők vagyunk. Szintén jó példa az útépítés az állami utak esetében. Ott az önkormányzat mindössze együttműködő fél. Az átalakuló önkormányzatiság pedig azzal jár, hogy nekünk olyan partnerséget kell kialakítani, amely a hatáskörünktől független kérdésekben is működik.  Ebben pedig a polgármestereknek kulcsszerepe van.

Élő adás