2019. Augusztus 20. Kedd  István

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A postás mentette meg a néni életét

Ajánlott levelet vitt a postás Kecskemét-Katonatelepre egy idős asszonynak, kiderült azonban, hogy valami nincsen rendben a hölggyel. Szabó Zoltánné szerencsére rögtön stroke-ra gyanakodott, így valószínűleg az életét köszönheti a postásnak a néni.

Az esetről a cegledipanorama.hu számolt be.

– Ajánlott levelet vittem ki a néninek és nagyon furcsán viselkedett: több percbe került, mire leírta a nevét, akadozott a beszéde is – mesélt a Kecskemét-Katonatelepen dolgozó postás hölgy, aki ismeri az agyvérzés tüneteit: a félrehúzódó szájat, a koncentrációs zavarokat, mozgáskoordinációs problémákat, miután már találkozott ilyen esettel. – A néninek mondtam, hogy agyvérzése van, rögtön orvoshoz kell fordulnia, ezért hívjuk fel a lányát és kérjünk mentőt. Szerencsére együttműködő volt a néni, elkezdett élelmiszert és ruhát pakolni magának a kórházba. Közben a lányával sikerült beszélnem, aki intézkedett. 15-20 perc alatt ért ki a mentő és szirénázva vitték el a nénit.

A postás hölgy, aki egy ideig maga vigyázott a nénire, majd az átjövő szomszédokra bízta a beteget sokszor találkozik kiszolgáltatott, magányos idősekkel munkája során.

– A körzetben kialakul egy kapcsolat az emberekkel, az idősek különösen örülnek nekem, van, aki már a kutyák ugatását hallva melegíti a kávét, hogy mire odaérek éppen kész legyen. De most aggódom egy néniért is, mert hívott a napokban, és azóta nem tudom elérni… Rá kellene nézni, nincs-e valami baj!

A stroke fő tünetei:
- Hirtelen nehézzé válik a beszéd, nehezen érthető, vagy zavaros.
- Az ajkak hirtelen jelentkező bénasága, vagy gyengesége, akár egyik oldalon.
- Hirtelen arccsüngés, gyengeség, vagy bénaság az arc egyik oldalán.
- Egyensúlyproblémák, szédülés, nehezített járás.
- Hirtelen látászavar egyik, vagy mindkét szemben.
- Hirtelen jelentkező, akár ütésszerű fejfájás.

Forrrás: cegledipanorama.hu

 

Élő adás