2019. Június 18. Kedd  Levente

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A RepTárba került az Újvári család hagyatéka

Többgenerációs legendás kecskeméti repülős család hagyatékai kerültek a Szolnoki RepTárba. Az Újvári család hagyatéka a Magyar Katonai Repülés Története elnevezésű állandó kiállítás része lett.

A 2017-ben elhunyt Ujváry László, a Kecskemétfilm Kft. kiváló rajzfilmrendezője ápolta a családi hagyatékokat. Az ő eredeti szakmája is repülőgép szerelő volt, egy ideig dolgozott is ebben, mmajd 1971-től a rajfilmrendezői pályát választotta. A repüléstől azonban nem szakadt el, makettek készítésével is foglalkozott szabadidejében és gondosan ápolta, őrizte édesapja és nagyapja első és második világháborús relikviáit. Igazából alig valaki tudta róla, hogy egy legendás repülős generáció szülötte. A nagypapa első világháborús, édesapja második világháborús repülők voltak. Mindketten készítettek maketteket, ugyanakkor olyan személyes emlékeket őrizgettek, amelyek a mai napig nem kerültek nyilvánosságra. Levelek, képeslapok, korabeli újságcikkek, kitüntetések, jelvények, önéletrajz, versek és számos személyes történelmi emlék tartozik a hagyatékba.

A különleges kincsek a tavalyi évben kerültek előtérbe, a ház rendezése kapcsán. A család tudta, hogy a kis műhelyben vannak ilyenek, de ez "olyan tabunak" számított náluk.

A család és az elhunyt apuka is azt szerette volna, ha ezek a relikviák méltó helyre kerülnek. Végülis a család féltve őrzött relikviái a Szolnoki RepTárba kerültek továbbgondozásra, itt tekintheti meg a nagyközönség is. A múlt hét csütörtöki napján sajtótájékoztató keretében mutatták be az eddig kiállított anyagokat. 

A sajtótájékoztatón Kovács Ákos ügyvezető igazgató ismertette a elkövetkező programokat, majd ezt követően Magó Károly, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis zászlósa, roncskutató, a RepTár szakmunkatársa méltatta az Újvári hagyaték különlegességét.

Ujvári Zsuzsanna pedig ünnepélyes keretek között, elcsukló hangon adta át a hagyatékot múzeumnak. Többek között a dédnagyapa Nagy Háború alatt kapott, Ferencz József arcképével domborított jelvényeit, korabeli szakkönyvet és a bevetési naplóját. A sajtótájékoztatót követően, kötetlen beszélgetéssel egybekötve, egy rövid múzeumlátogatáson vehettek részt, valamint kipróbálták a MiG-29 és az ejtőernyős szimulátort.

Az Újvári család hagyatéka, így a Magyar Katonai Repülés Története elnevezésű állandó kiállítás része lett.

A családot egy finom ebéddel is megvendégelték. Végezetül ők is Reptársak lettek, melyhez klubkártya is jár.

Hamar György

Élő adás