2020. Május 26. Kedd  Fülöp

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A veszélyhelyzet vesztesei és nyertesei (videóval)

Több ágazat megsínylette a koronavírus okozta gazdasági helyzetet, a károk óriásiak. Főleg a turizmust és a vendéglátást bombázta szét a járvány. Ezen ágazatok bevételeinek 30-50%-a esett ki eddig. A veszélyhelyzet "nyertese" pedig a kereskedelem. 

A koronavírus legnagyobb vesztesei azok az ágazatok, amelyeket már a járvány kezdete óta rendeletek szabályoztak, nem működhettek. Ilyen például a vendéglátás, az éttermek, kávézók, szállodák. De ott is visszaesés keletkezett, ahol a működés lehetséges volt, de csak korlátok között.

Az ipari vállalkozásoknál különböző a helyzet. Az ipari cégek átlagosan 30%-os bevétel csökkenéssel számolhatnak az év végig, de vannak olyanok is, amelyek jól jártak a járvánnyal.

- Azok a kereskedelmi cégek, amelyek a szabadon működő kategóriába tartoznak, tehát az élelmiszer, a drogéria a gyógyszertárak, a dohányboltok, náluk nem lehet veszteségekről beszámolni. Sőt az ágazat szereplői a karácsonyi rohamot is túlszárnyaló eredményeket tudtak elérni- mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara elnöke.

Gál József szerint most a túlélés a legfontosabb, amelyben a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara is tud segíteni. A járvány miatt bajba jutott vállalkozások számára egy online segélyvonalat indítottak, ahol tanácsokat, ötleteket adnak.

További részletek a Kecskeméti Televízió ma esti híradójában.

 

Élő adás