2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A zárszámadásról és fejlesztésekről is döntöttek a közgyűlésen

Számos fontos témában döntöttek képviselőink a csütörtöki testületi ülésen. Ezeket foglaltuk most össze röviden.

41,8 milliárd forint bevétellel, 39,8 milliárdos kiadással fogadta el a közgyűlés a város 2017-es zárszámadását. A stabil, átgondolt, hitelmentes gazdálkodást segítették az egyre növekvő adóbevételek. Utóbbi közel 10,469 milliárd forint, ami mintegy 350 millió forinttal haladja meg a 2016-os adóbevételek összegét.

Az önkormányzat az év közben szabadon álló pénzeszközöket kincstárjegybe, államkötvénybe fektette, ezek mintegy 150 milliót kamatoztak a városnak.

A növekvő adóbevételeknek köszönhetően több forrás jutott beruházásokra is. Az önerős közműberuházásokhoz például az önkormányzat 734 millió forint támogatást nyújtott a lakosság részére. Városüzemeltetésre közel 2,3 milliárd forint fordítódott

Sorra valósultak meg az uniós fejlesztések is, egyebek között befejeződött 3 óvoda infrastrukturális korszerűsítése és 3 iskola energetikai fejlesztése.

A közgyűlés kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a megyei kórház környékét. A döntést az indokolja, hogy az intézmény folytatja a jelentős fejlesztéseket. Ezek között szerepel olyan parkolási megoldás, amely az egyre nagyobb látogatóforgalom parkoló-szükségletét biztosítja. Ugyanakkor a környéken élők helyzetére is tekintettel kell lenni, ezért a kapcsolódó közterületek és zöldfelületek rendezése is szükségessé válik.

Több pályázattal kapcsolatosan hozott döntéseket a grémium. Ezek egyike a Károly Róbert körút II. ütemének megvalósítása, amelyben 1350 méter hosszan épül meg az út, a déli oldalán 2,5 méter széles kerékpárúttal, és párhuzamosan, szakaszosan szervizúttal. A fejlesztés keretében gyalogos átkelőhelyekkel ellátott 4 darab csomópont is lesz, és kiépül a közvilágítás. A beruházás mintegy 1,7 milliárd forintba kerül.

Szintén a jelentősebb beruházások között van a közbringa-rendszer kiépítése, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sportcsarnokának 124 millió forintos felújítása, a Pozsonyi utca aszfaltozása, a Tóth László sétány járdájának felújítása és az Újvidék téri közpark fejlesztés.

Élő adás