2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Zöld Küldetés Egyesület megvédené Kecskemét ikonikus tölgyfáját

Megmozdulást szervezett a Zöld Küldetés Egyesület szerda délután, hogy megmentsék a Dózsa György úton, a Katona József Gimnázium szomszédságában álló három tölgyfát. Információik szerint ugyanis az útépítés miatt ki akarják vágni Kecskemét belvárosának egyik legnagyobb, legidősebb fáját és a mellette álló két másik tölgyet.  

Figyelemfelhívó plakátokat, molinókat, verseket és dalszövegeket helyeztek el a Zöld Küldetés Egyesület tagjai és szimpatizánsai szerda délután a Katona József Gimnázium melletti három tölgyfán, és azok környékén. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy megmentsék a Dózsa György úton, a Katona József Gimnázium szomszédságában álló három tölgyfát.

Információik szerint az önkormányzat a tervezés kezdeti szakaszától a fa megtartása mellett volt, de az engedélyes tervek készítésénél ezt nem vették figyelembe, és fakivágási engedélyt sem kértek az út engedélyezését megelőzően.

A beruházó NIF Zrt. a Zöld Küldetés Egyesület megkeresésére közölte, hogy van már engedélyes terv az útra, amin nem kívánnak változtatni. A civilek a zöldfelületi terveket azonban hiába kérték, azokat nem adták ki, arra hivatkozva, hogy még nincsenek véglegesítve.

A szerda délutáni akción elhangzott, a tervek szerint egy kapubejáró útkapcsolat kerülne oda, ahol most a hatalmas fa áll, a gyalogátkelőt pedig arrébb helyeznék. Ennek az átépítésnek esne áldozatul a három, hatalmas lombkoronájú fa, melyek jelenleg rengeteg oxigént termelnek, nagyon sok szén-dioxidot és port kötnek meg, miközben árnyékot adnak és hűsítik a levegőt. 

- Nem tudjuk elfogadni, hogy egy négysávos részen egy olyan fát kivágjanak, amiből nagyon kevés van a városban. Alig vannak tölgyfáink, ilyen idős pedig nem is nagyon van – mondta Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke. Kiemelte, ez a fa önmagában több szolgálatot tesz a környezetnek, mint a tavasszal általuk elültetett 35000 facsemete. Ha négyszer annyit ültettek volna, az szolgáltatna annyit, mint ez az öreg tölgy jelen pillanatban. 

A szervezők felhívták a figyelmet a klímaváltozásra, arra, hogy a kevés csapadék és a csapadék megtartásának hiánya miatt annyira lecsökkent a talajvíz szintje, hogy csak azoknak a fáknak van esélye a túlélésre, melyeknek a gyökere már nagyon mélyen van. Ilyen a Dózsa György úton álló három tölgyfa is. Ezek már locsolás nélkül is megmaradnak, míg a fiatalabb fák – melyeket nem locsolnak - sorra száradnak ki, mert gyökereik nem érik el a talajvíz-szintet.

A szervezők mindenképp szeretnék elérni, hogy a három öreg tölgy megmaradjon, így további figyelemfelkeltő megmozdulásokat terveznek a közeljövőben, akár minden nap is.

Élő adás