2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Adorján Jánosra emlékeztek a Repülő-műszakiak Napján - Videóval

Csütörtökön délelőtt ünnepelték az MH Légijármű Javítóüzemben a Repülő-műszakiak Napját, amelyet immár 14. alkalommal szerveztek meg. Az ünnepségen Adorján János gépészmérnökről emlékeztek meg, halálának évfordulóján.

Idén 14. alkalommal tartották meg a Repülő-műszakiak Napját csütörtökön délelőtt, az MH Légijármű Javítóüzemben. Július 2-án évről évre Adorján János gépészmérnökről emlékeznek meg, ő volt az első olyan magyar mérnök, aki saját tervezésű és saját gyártású gépével repült.

– Ez az év több szempontból is emlékezetes és emlékezetes marad - mondta Bozóki János, a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzem parancsnoka. - 46 év szolgálat után méltóképpen elbúcsúztattuk az AN26-os típusú szállító repülőgépet, amely gyakorlatilag a Magyar Honvédség igáslova volt. A magyar haderő a hadfejlesztési és honvédelmi program lévén egyre több új haditechnikai eszközzel bővül. Ennek példája a légierőműnél is megtalálható. Az Airbus helikopterek a napokban érkeztek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka nevében elmondták, a hazai repülés egyik jeles úttörőjére, Adorján János konstruktőrre emlékezünk a mai napon, aki korszakos technikai megoldásaival, találmányaival, méltán hivatott arra, hogy utódai a szakma egyik legkiemelkedőbb képviselőjeként tiszteljék.

Ezen a napon Adorján János gépészmérnök életéről, munkásságáról emlékeztek meg, aki példaképnek tekinthető a szakmában. Emellett minden magyar szakember előtt tisztelegnek, akik a repülőtechnikával foglalkoznak, tervezik, építik, karbantartják és üzemeltetik a repülő eszközöket. Az ünnepi beszédek után a fáradalmas munkáért járó elismerések átadása következett. A díjak kiosztása után pedig zárásként megkoszorúzták az egykori repülő-műszakiak tiszteletére állított emléktáblát.

Élő adás