2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Idén a veszélyhelyzet miatt rendhagyóan ünnepelte a kecskeméti kórház az édesanyákat. A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály munkatársai ma, visszaköltözésüket követően tartottak házi ünnepséget, mely során rózsaszín és kék szalagokat kötöztek fel az itt született gyermekek emlékére a tavaly ültetett Születésfára.

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe, május 5-e pedig a Szülésznők Világnapja. Kecskeméten e mellett május elején tartják a Születésünnepet, melyhez a kecskeméti kórház szülészete is
örömmel csatlakozik minden évben.

A koronavírus kapcsán kialakult veszélyhelyzetben idén nem volt alkalma a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórháznak méltón megünnepelni az édesanyákat, szülésznőket és részt venni a születésünnep eseményein. Az osztálynak a járványügyi helyzet miatt el kellett hagynia megszokott helyét. Az új környezet a költözésen kívül számos kihívás elé állította az ott dolgozókat és kismamákat egyaránt. A héten azonban a szülészet-nőgyógyászat visszaköltözhetett megszokott „otthonába”, és úgy tűnik ezt a babák is megérezték, hiszen azóta már 25-en látták meg itt a napvilágot.

2019-ben az intézmény Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya megnyerte a Családbarát Kórházi Osztály 2019 díjat. Az elismerés átvételekor a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály dolgozói úgy döntöttek, hogy megköszönik azoknak is, akik bizalmat szavaznak nekik nap, mint nap, az év minden percében, vagyis az édesanyáknak.

Miklós Márta vezető szülésznő és Szabóné Gehér Éva szülésznő ötlete nyomán ebből az alkalomból ültették el a Születés fáját a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház területén az intézményben született gyermekek tiszteletére. Az eseményen ott volt Szentpéteri Csilla, zongoraművész és Szekeres Adrien énekesnő is, akik szalagokat kötöttek rá jókívánságaikkal ellátva. Este anyák napi hangversennyel folytatódott a program, ahol a művésznők adtak közös koncertet a Hírös Agórában.

Az osztály munkatársai szeretnék, ha a hagyomány minden évben májusban, az édesanyák tiszteletére folytatódna, és a szülők a nálunk világra jött csodás gyermekek tiszteletére szalagok helyeznének el üzenetükkel, vagy nevükkel a Születésfán. Hazabocsátáskor minden csöppség szüleinek adott a lehetőség, hogy egy szalaggal díszítse közös fánkat. A szülészeten kitett emlékkönyvbe pedig továbbra is várják a kismamák-kispapák megható vagy vidám történeteit.

Élő adás