2019. Július 16. Kedd  Valter

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

AOSZ Info-Pont iroda nyílt Kecskeméten

Csütörtökön délelőtt nyitották meg az Autisták Országos Szövetségének Info-Pont irodáját Kecskeméten a Centrál Passzázsban. Az iroda azért jött létre, hogy információt és segítséget nyújtson az autista személyek családjainak.

Az új AOSZ Info-Pont irodában rengeteg területen kaphatnak segítséget az érdeklődők, legyen szó jogszabályi értelmezésről, elhelyezési vagy ellátási kérdésekről. Kecskeméten körülbelül 120 családot érint az autizmus, nekik mostantól nem kell az országos szövetség központi irodájához fordulni, hiszen helyben is kaphatnak segítséget.

-Egy autistának és a családjának nagyon sok problémával kell megküzdeni. Szociális kapcsolatok, kommunikációs téren és rugalmatlan gondolkodás területén is rengeteg a nehézség. Ezeken a területeken kell nekünk, szülőknek segíteni- mondta Csille Lajos az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja.

A városban több mint 20 éve van autizmus ellátás, ezalatt nagyon sok szakember kerül ide, akik nagyon hasznos munkát végeznek. Az Autista Gyermekekért Egyesület célja, hogy a szülők átadják egymásnak tapasztalatikat, segítsenek egymásnak. Az új iroda az országos szövetséghez tartozik, ami azt jelent, hogy a központi központi erőforrásokat is igénybe vehetik. Az országban 6 iroda működött eddig, idén pedig újabb négy vidéki és két pesti Info-Pont kezdte meg a működését.

Az egyik nagy kihívása az országos szövetségnek, hogy nagyon sok család fordul a központi irodához személyes problémával, és nagyon gyakori volt, hogy a helyei szervezetekkel kellett kapcsolatba lépnünk. Ezért fontos, hogy a helyi családoknak helyben próbáljunk meg segítséget nyújtani. A családok támogatása egyik legfontosabb feladata ezeknek az irodáknak – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

Emellett igényelhetnek majd AOSZ kártyát az irodában, megrendelhetik az Esőember folyóiratot, feliratkozhatnak hírlevelekre, sőt szakkönyvtárból is válogathatnak a családok. Az egyik legfontosabb pedig a ’DATA’ projekt, amelyben egy mobilos applikáció segítségével próbálhatnak kicsit önállóbbá válni az autisták. A város is támogatja az ilyen jellegű fejlesztéseket.

-Azt gondolom, hogy ez az iroda egy hiányt fog pótolni. Ha az érintett szülők úgy érzik, hogy egy bizonyos kérdésben gyors segítségre van szükségük, ide tudnak fordulni. Örüönk annak, hogy ez az iroda megjelenik itt, illetve négy másik az országban szintúgy. Illetve az is egy komoly eredmény a város részéről, hogy tavaszra meg fog épülni a Homokbányánál az az intézmény, ahol 24 felnőtt, autisztikus tulajdonsággal rendelkező fiatal foglalkoztatása történik majd – mondta Pászti András önkormányzati képviselő.

 

Kecskemét percről percre

Élő adás