2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Átadták a Megyei Civil Díjakat

Előadásokkal kísért díjátadót tartottak kedd délelőtt a Bajor Vendégházban, ahol a Civil Közösségi Szolgáltató Központ első alkalommal adta át a „Kétszer ad, ki gyorsan ad!” elnevezésű Megyei Civil Díjat. Az eseményen azokat a civil szervezeteket jutalmazták, akik a koronavírus-járvány idején veszélyeztetett célcsoportokat támogattak, vagy saját közösségük céljainak megvalósulását biztosították.

Molnár Elvira, projektvezető, Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője köszöntötte a résztvevőket, és beszélt munkájukról, valamint a „Kétszer ad, ki gyorsan ad!” elnevezésű Megyei Civil Díjról, melyet első alkalommal adtak át a mai napon. Elmondta, a díj létrehozásának célja, hogy össze kívánja gyűjteni azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a koronavírus-járvány idején a civil szervezetek veszélyeztetett célcsoportokat támogattak, vagy saját közösségük céljainak megvalósulását biztosították. A szervezetek pályázati formában jelölhették magukat, az elbírálás során a fő szempont az volt, hogy azoknak járt a magasabb pontszám, akik az alapfeladatukon túl is vállaltak plusz feladatot. 21 jelölés érkezett be, melyek közül végül három szervezet nyerte el a díjat.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke tartott előadást a Bács-Kiskun megyei közgyűlés és a civil szervezetiség kapcsolatáról. Elmondta, a civil szervezetiség tekintetében megyénk kiváló, a Kecskeméttől a legkisebb, kétszáz fős lélekszámú Bugacpusztaházáig, nagyon hatékonyan, és remek partnerségben működnek.

- Nagyon sok megkeresés érkezik hozzánk civil szervezetektől. Senkit nem küldünk el, ahol tudunk, próbáljuk támogatni a kezdeményezéseket. Ha megkeres bennünket egy civil szervezet, természetesen minőségi és komoly szándékkal, akkor minden egyes kérésre próbáljuk megkeresni a lehetőségeket, hogy tudunk ott lenni a civil szervezetek mellett. Ezáltal mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok és a civil helyi szervezetek kapcsolata segíti a nagyon sok esetben segíti a település fejlesztését – emelte ki az alelenök.

Libor Zoltán, a KMJV Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Iroda Társadalompolitikai Osztályának főtanácsosa a Kecskeméten megvalósuló civil-önkormányzati együttműködésről tartott előadást. Kiemelte, a kecskeméti civil-önkormányzati működés országosan is egyedülálló, jól működő.

- Legalábbis mi, az önkormányzat nagyon elégedettek vagyunk vele. Hogy partnereink is ennyire elégedettek-e, abban nem vagyok annyira biztos, mert egy önkormányzat mégis egy adminisztratív, bürokratikus szervezet, ami pedig nem mindig találkozik a civilek kreatív és innovatív szellemiségével. De igyekszünk alkalmazkodni ehhez – utalt arra Libor Zoltán, hogy bár a civilek és az önkormányzat kapcsolata nem mindig zökkenőmentes, igyekeznek közös, mindenki számára jó megoldásokat találni, hiszen az önkormányzat és a civil szervezetek feladata, hogy a közösséget és a közjót szolgálják.

Az előadások sorát Zsikláné dr. Szőke Éva zárta, aki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály feladatait és működését ismertette.

- Felmerül a kérdés, hogy egy kormányhivatal, egy főosztály hogyan tud úgy kapcsolódni az önkormányzati feladatokhoz, hogy támogató, pozitív és segítő jellegű legyen. Legfontosabb feladatunk a támogatás, az ellátás, a támogatottak és az ellátottak jogainak védelme. A mi feladatunk ott kezdődik és ott végződik, hogy értük dolgozunk – mondta Zsikláné dr. Szőke Éva, és ismertette főosztály feladatait, melyek „bölcsőtől a sírig elkísérik az embereket”, akik közül vannak, akik már születésükkor behozhatatlan hátránnyal indulnak. Őket, és az életük során kilátástalannak tűnő helyzetbe kerülőket segítik munkájuk során. Legyen szó a nevelőszülői hálózatról, a jogi segítségnyújtásról, a pártfogó felügyeletről vagy épp a családi csődvédelemről, ők ott állnak a magyar állampolgárok mellett, mindez pedig nagyon sok szállal kapcsolódik a civil szférához is.

Az előadások végén következett az ünnepélyes díjátadó. A díjakat Molnár Elvira, projektvezető, Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője adta át. Kiemelte 21 szervezet jelölése érkezett be, minden pályázó szakmailag és társadalmilag egyaránt hasznos feladatot lát el.

A három kiemelt díjazott:

- az Autista Gyermekekért Egyesület

- a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete

- a Turul-Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület.

Élő adás