2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Átadták az 54-es főút négysávos szakaszát

5,7 km hosszú távon vált 2x2 sávossá az 54. számú főút M5 autópálya és 5. számú főút közötti szakasza. Az új útszakasz ünnepélyes átadását szerda délelőtt tartották. A kapacitásbővítő beruházás nettó költsége több mint 8,7 milliárd forint volt.

Még 2014-ben kapott környezetvédelmi engedélyt az 54. számú főút M5 autópálya és 5. számú főút közötti szakasza kapacitásbővítése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektjeként megvalósuló beruházás kivitelezési munkálatai 2018 májusában kezdődtek meg. A főpályát tavaly év végén már használatba vehették a közlekedők, a többi elem mostanra készült el teljesen.

Az ünnepélyes átadáson dr. Salacz László országgyűlési képviselő gróf Széchenyi István után szabadon úgy fogalmazott: a nemzet utak nélkül félkarú óriás. A beruházás jelentőségének taglalásánál elsősorban a környezetvédelmi szempontokat emelte ki. Így például azt, hogy az út mentén közel 3000 facsemetét ültettek el. Ez a véderdősáv egyszerre szolgálja majd a levegő tisztulását, mérsékli a szél erejét és csökkenti a zajt.

A műszaki paramétereket Juhász Zoltán, a NIF Zrt. igazgatóhelyettese ismertette: az útszakasz 2x2 sávossá tétele mellett az útpálya egyik oldalán 7 km egyesített szerviz- és kerékpárutatat, másik oldalán 4,5 km földutat alakítottak ki. A keresztirányú forgalom áteresztését összesen öt turbó körfogalom könnyíti meg: ezek közül 3 új építésű, 2 pedig már korábban is meglévő körforgalom kibővítésével valósult meg. A kerékpáros átvezetéseket 5 új aluljáró segíti.

– Kecskemét az utóbbi években olyan gazdasági fejlődésen ment keresztül, amely minden eddiginél intenzívebb közlekedési infrastruktúra bővítést követel meg. Ezek a beruházások, a ma átadott szakasz pedig különösen fontos abban a tekintetben, hogy tehermentesítse Kecskemétet. Egyrészt sokkal kevesebb legyen a közlekedési dugó, másrészt csökkenjen a környezeti terhelés és megvédhessük a sűrűn lakott városrészek levegőminőségét – fogalmazott beszédében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, majd hozzátette: ezen a szakaszon napi átlagban 15 ezer gépjármű közlekedik, az úttal feltárt iparterületek összesen 660 hektárt tesznek ki, ahol megközelítőleg 8000 ember dolgozik.

– A kormánytól minden segítséget megkapunk, mellette pedig az önkormányzat is jelentős forrásokat fektet be a komplex közlekedési infrastruktúra fejlesztésébe. Az elmúlt években Kecskeméten összesen 46 kilométer út, kerékpárút és járda épült, mintegy 36 milliárd forint értékben. Az önkormányzat beruházásában 3 új körforgalom, a NIF beruházásában pedig 10 új körforgalom jött létre – összegzett a polgármester.

Élő adás