2021. Szeptember 24. Péntek  Gellért

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Átadták az Érzékelések kertjét – videóval

Különleges parkot hozott létre a Szent László Lions Club az Árpádvárosban, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolával szemben. Az Érzékelések kertje a látás-, hallás- és értelmi sérültek számára jött létre, fontos célja továbbá, hogy az épek is megtapasztalhassák, hogyan érzékelik a világot a fogyatékossággal élő emberek. A parkot az iskola tanulói gondozzák majd, a nyári szünetben pedig a Városüzemeltetési Kft. tartja rendben a területet.

Átadták a Szent László Lions Club által megálmodott Érzékelések kertjét ma délután. A különleges parkba került elemek a látás-, hallás- és értelmi sérültek komfortját, pihenését szolgálják. Legalább ennyire fontos célja a csodaligetnek az érzékenyítés: hogy az ép emberek is megtapasztalhassák, miként fogják fel a világot az érzékszervi és a mentálisan sérültek.

– Az egész kertnek az a célja, hogy minél több érzékszervet megmozgasson. Van benne egy csigabiga alakú mezítlábas ösvény, ami a lábbal tapintást teszi lehetővé, de hogyha nem mezítláb megy rajta valaki végig, hanem gumitalpú cipővel, akkor ugyanúgy érzi a különbséget a lábával. Aztán van benne egy illatösvény, tehát csupa olyan növényeket ültettünk a kertbe, amelyeknek a levele illatozik, sőt egy része fűszernövény, tehát még ehető is. Tehát még az ízlelést is megmozgatja – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Harsányi Zsuzsanna, a Szent László Lions Club elnöke.

Ezen kívül szobrokat, térplasztikákat helyeztek el a kertben, amelyeket nemcsak hogy meg lehet tapintani, de hangot is adnak. A városban egyedülálló, különleges parkot óriási összefogás révén sikerült megvalósítania a Szent László Lions Clubnak. Harsányi Zsuzsanna elmondta, nehezen lehetne számszerűsíteni a befektetett összeget, hiszen például rengeteg önkéntes munka is van benne. A kert értéke hozzávetőlegesen 15-16 millió forint. A Lions Club az önkormányzat támogatását is kezdettől fogva magáénak tudhatta.

– Nagyon örültünk, amikor megkerestek bennünket ezzel a tervvel, már akkor látszott, hogy valami tényleg különleges dolgot álmodott meg a Lions Club. Természetes volt az, hogy az ügy mellé fogunk állni. Ez egy közterület. Az önkormányzat több mint kétmillió forint anyagi támogatást adott ehhez – mondta el Engert Jakabné alpolgármester.

A szomszédos II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai vállalták, hogy iskolaidőben karbantartják a kertet, a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. pedig a nyári szünetben gondozza a területet, valamint az öntözési rendszer kialakításáért, a folyamatos vízellátásért felel.

 

Élő adás