2020. November 29.   Taksony

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Átadták Bács-Kiskun Megye Építészeti Díjait és a Mende Valér Díjat - Videóval

Három kecskeméti és egy kalocsai építésznek ítélték a Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját, és első alkalommal átadták a dr. Farkas Gábor építész által alapított Mende Valér díjat is. A kedden, ünnepélyes keretek között átadott elismerésekkel az átadók célja a minőségi építészet és a minőségi környezetalakítás fontosságának hangsúlyozása. 

Ünnepélyes díjátadót tartottak kedd délután a Hírös Agórában, ahol kiosztották a Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját, és első alkalommal a Farkas Gábor építész által alapított Mende Valér díjat. Az eseményen köszöntőt mondott az Építésügyi és Örökségvédelmi Államtitkárság képviseletében Deák Krisztina főosztályvezető és Katkics Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke, a pályaműveket Vesmás Péter, a bíráló bizottság elnöke értékelte. A díjátadó részeként dr. Székely Gábor művészettörténész tartott előadást Mende Valér munkásságáról, és annak jelentőségéről.

Deák Krisztina elmondta, évről-évre a megye építészetét pozitív irányba előrelendítő alkotásokat díjaznak, és kiemelte, külön öröm, hogy az építész szakmát népszerűsítő törekvés egy új díjjal is kiegészült az idei évtől. Ez pedig a Mende Valér díj. 

Katkics Tamás elmondta, bár a vírushelyzetnek köszönhetően többen is kénytelenek voltak távol maradni, és elbizonytalanítja az embert ez a furcsa helyzet, szükség van arra, hogy ünnepeljünk.

- Ünnepelni kell! Egyszerűen azért, mert emberek vagyunk, és szükségünk van rá. Szükségünk van az ünnepekre. Szükségünk van arra, hogy észrevegyük a jót, felemeljük a jót, mert ez minket is megerősít és megtart. Reményt ad. Szükségünk van arra, hogy elismerést kapjunk a kollégáktól. Mindenki ünnepel ma, mindenki visszajelzést kap arra, hogy az a munka, amit elkezdett az jó. És fontos az is hogy a társadalomnak felmutassuk azokat az értékeket, kincseinket, amiket létrehozunk, hogy befolyásoljuk az ő szemléletüket az építészet iránt - mondta a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke.

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara tagsága részére kiírt pályázatra idén 9 beadvány érkezett, 5 kecskeméti, 4 a megye más részén megvalósult épületről. A háromtagú zsűri – Vesmás Péter Ybl-díjas építész, az MMA levelező tagja, Sipos György Vedres István-díjas építész és Pap Ádám építész, és műemléki szakértő – végül az alábbi építészeknek és épületeknek ítélte a díjakat:

Bozsódi Csaba: Kecskeméti Atlétikai Centrum

Monus Krisztián: BÁCSVÍZ Zrt. laboratórium épülete, Kecskemét

Szabó László: Vízitúra Megállóhely, Kalocsa Meszes-Dunapart

Vinczellér Zsolt: Kecskeméti Református Templom külső rekonstrukció és belső korszerűsítés

A díjazott építészek egy Szemők Zsuzsanna szobrászművész által készített szobrot kapnak, továbbá az épületeken elhelyezendő üvegtábla hirdeti majd, hogy az elnyerte a Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját.

Az ünnepségen idén először átadták a Mende Valér Díjat is, melyet dr. Farkas Gábor DLA Prima Primissima díjas építész alapított, azzal a céllal, hogy segítse és bátorítsa a fiatal építészeket pályájuk kezdetén, és felhívja a szakma és a társadalom figyelmét a kiemelkedő tehetségekre. Az első Mende Valér Díjat Ordasi Ágnes építész kapta.

- Ha valaki viszonylag fiatalon ismertté válik egy-egy munkája kapcsán, egy idő után azok az építtetők, beruházók fogják megkeresni, akik értesültek munkásságáról, terveiről, megoldásairól, építészeti hozzáállásáról valamilyen fórumon keresztül. Arra gondoltam, ha egy díj kapcsán felszínre kerülnek ezek a fiatal építészek azáltal, hogy egy-egy ilyen ünnepi díjátadás után megjelennek újságcikkek, interjúk velük, innentől kezdve több lehetőséget kapnak. Ezen túl pedig formálódnak is, hiszen ettől kezdve, díjazottként nagyobb felelősséggel tartoznak a szakmájuk iránt - indokolta dr. Farkas Gábor, miért is hozta létre a Mende Valér díjat, melyet a mai napon első alkalommal adtak át.

Élő adás