2022. Június 30. Csütörtök  Pál

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Átszervezték az óvodai csoportokat a gyermeklétszám csökkenése miatt - Videóval

A belvárosi óvodákban tapasztalható gyermeklétszám csökkenése miatt szükség volt Kecskeméten az ellátórendszer átszervezésére. Mindezt Engert Jakabné alpolgármester mondta a közgyűlés elé került előterjesztés indoklásában. Az ülésen elhangzottak szerint a csökkenő tendencia legalább két évig marad még, sőt ezzel párhuzamosan a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok pótlása is nehéz lesz.   

Az óvodaii feladat-ellátási helyek átszervezéséről szóló előterjesztés kapcsán Engert Jakabné alpolgármester azt mondta, hogy főleg a belvárosi és hunyadivárosi intézményekre jellemző a gyermeklétszám látványos csökkenése. A Corvina Óvoda Kandó Kálmán utcai intézményébe például idén csak 2 hároméves kort betöltött apróságot írattak be. Az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban 3035 férőhely van és ezekből most 2700 van betöltve.

Mindezzel párhuzamosan Kadafalván, Ménteleken, Katonatelepen folyamatosan nő a jelentkezők száma. A kialakult helyzet indoklásában az alpolgármester megemlítette az alapítványi illetve egyházi intézmények elszívó hatását is. De, mint mondta, kezelni kell majd a következő 5 évben a nagyobb számban nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok okozta helyzetet is.

Engert Jakabné szerint mindezek együtt indokolják a három nagy kecskeméti óvoda egység, vagyis a Corvina Óvoda, a Ferenczy Ida Óvoda valamint a Kálmán Lajos Óvoda működésének kiegyensúlyozását.        

Az átszervezésről minden esetben egyeztettek az intézményvezetőkkel és a szülőkkel, e miatt egyetlen dolgozó sem veszítette el munkáját. A 45 oldalas, hosszas egyeztetésen keresztül ment előterjesztést végül kérdés és hozzászólás nélkül, egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.    

Élő adás