2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Autizmusról autistáktól

Hogyan kommunikáljunk hatékonyan egy autistával? Hogyan viselkedjünk a spektrumzavarral élőkkel? Mi az a neurodiverzitás? Minden kérdésükre választ kaphattak azok, akik ellátogattak az Autifi Podcast Csoport péntek esti előadására a Bács-Kiskun Megyei Kecskeméti Katona József Könyvtárba. Az egy órás érzékenyítő előadás után három fiatal „élő könyvtárként” válaszolt a jelenlévők minden felmerült kérdésre.

Három fiatal - Maronics Lilla, Tar Lilla és Gál Milán –, vagyis az Autif Podcast három oszlopos tagja látogatott el Kecskemétre péntek este a Katona József Könyvtárba, hogy meséljenek mindennapjainkról. A fiatalok, más-más mértékben, autizmus spektrumzavarral élik az életüket, és pár éve az online tartalmak gyártása mellett a nyári időszakban országjárás keretében interaktív beszélgetésre invitálják az érdeklődőket.

Maronics Lilla az Autifi Podcast Csoport egyik műsorvezetője a közös munka kezdeteiről beszélt. Elmondta, 3 évvel ezelőtt kezdődött az együttműködés, melyből kialakult a podcast. Alapvetően autista és nem autista tagokból is állnak, de mindenkinek van valamilyen szintű kötődése a témához.

Kompromisszumkészség, elfogadás, kölcsönösség – ezek azok a dolgok, amik egy autistával való kommunikációt kell, hogy jellemezzék. A fiatalok egy-egy előadása két nagy részre bomlik, ezáltal téve interaktívvá és egyben nagyon személyessé is az alkalmakat.

- Úgy épülnek fel az alkalmaink, hogy először van egy, vagy másfél órás előadásszerű beszélgetés, ezeket inkább kerekasztal beszélgetésnek szoktuk hívni, hiszen interakcióra buzdítjuk mindazokat, akik részt vesznek benne. És ezt követően van egy nagyjából ugyanennyi idős élő könyvtár alkalom, amikor pedig kicsit külön válnak a csapattagok, és mindegyikünkhöz oda lehet menni, és minthogyha könyvek lennénk, szabadon belénk lehet olvasni, bármit lehet rólunk kérdezni. Akár az autizmusról, akár a magánéletükről – mondta el Maronics Lilla.

Az Autifi Podcast Csoport érzékenyítő előadásának különlegessége az volt, hogy mind a három előadó autista, ezáltal a saját szemszögükből tudtak segítséget nyújtani egy-egy autista gyermeket nevelő szülőnek vagy tanító pedagógusnak.

Diósné Nyúl Tünde, az Autista Gyermekekért Egyesület elnökségi tagja az interaktív előadás előtt elmondta, egyesületük egy érdekképviseleti szervezet, mely az autista gyerekeket, fiatalokat fogja össze, az ő érdekeiket képviseli. És ez a mostani alkalom azért jött létre, hogy a társadalom az autista fiatalokat egyenrangú partnerként tudja kezelni.

- Mert nagyon nehéz elfogadni a mai világban a másságot. A mai témánk kimondottan az autista fiatalok egyenrangú partnerként való közelítésre. A cél, hogy ne úgy nézzenek rájuk az emberek, hogy ők valami különleges lények, hanem próbálják meg őket is úgy kezelni, úgy álljanak hozzájuk, hogy az emberhez méltó legyen - emelte ki Diósné Nyúl Tünde.

A fiatalok érzékenyítő csatornája az alábbi linken érhető el: Autifi Podcast - YouTube

 

A témáról bővebb összeállítást a Kecskeméti Televízió, jövő heti Kiemelő című magazinműsorunkban láthatnak.

Élő adás