2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Avar kori kiállítás a Cifrapalotában

Soha nem volt még együtt annyi avar kori lelet, mint 2019-ben a kecskeméti Cifrapalotában. Az új kiállítással három kivételes gyűjtemény található meg egy helyen.

Ma délután tartották meg az ünnepélyes megnyitóját a Mercedes-gyártól a Duna-partig című időszaki kiállításnak. Az elmúlt évek leletmentő ásatásainak kiemelkedő darabjait láthatják az érdeklődők. Három helyszín leletanyagát mutatják be: Kiskőrös, Apostag, és a kecskeméti Mercedes-gyár építkezésének területe. Az utóbbin a legnagyobb feltárt avar faluhelyét, valamint egy 150 fős temetőt fedeztek fel.

Apostag különlegessége, hogy a Duna soha nem tapasztalt alacsony vízállású volt az elmúlt időszakban. Így kerülhetett felszínre az a lelet együttes, amihez hasonló eddig még nem találtak avar település területén.

A harmadik helyszínen egy kiskőrösi spárgatermelő bejelentésére találtak meg a kiérkező régészek fémdetektor segítségével leleteket. A most nyílt kiállításon például egy itt felfedezett vaskardot is meg tekinthetnek a látogatók.

A kiállítás leletei az elmúlt két év feltárásainak eredményei, amiket majdnem egy hónapon keresztül tekinthetnek meg az érdeklődők a Cifrapalotában. Ezzel a kiállítással egyedülálló mennyiségű avar kori lelet látható egy helyszínen.

Élő adás