2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az államalapításra emlékezett Kecskemét

A keresztény magyar állam alapítására és ezer éves folytonosságára emlékezett Kecskemét városa augusztus 20-án (kedden) délután. A városi ünnepi megemlékezés és kenyérszentelés egyben a Magyarok Kenyere Ünnep Bács-Kiskun megyei rendezvénye is volt.

A városi megemlékezés első programelemeként először Szent István főtéri szobrát koszorúzta meg az emlékező közösség. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kecskemét testvérvárosának, Galántának a küldöttsége és parlamenti képviselőink, dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László is elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobor lábánál. 

A Hírös7 Fesztivál nagyszínpadán katolikus szentmisével folytatódott az ünnepi program, majd a Novum Kamarazenekar műsorát követően beszédet mondott Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

,,Örökség és építkezés, hagyomány és megújulás. Ez az, ami folyamatosan vezérel bennünket. Mióta a Kárpát-medencében a magyarság megvetette a lábát, ezek az értékek, s eme értékek helyes egyensúlya jelentette az életben maradást és a továbblépés alapvető feltételeit.

,,Egyensúlyt találni - könnyűnek tűnő, de nehezen kivitelezhető vállalkozás. A zabolázhatatlan pogány törzsek ugyan megvetették itt a lábukat, de a túlélést egy másfajta életmódra való áttérés jelentette. István királyunk élete és egész életműve ennek a legnehezebb célkitűzésnek a végbeviteléről szól. Mai ésszel szinte felfoghatatlan, milyen erős alapokat rakott le, milyen határozottsággal és jövőbelátó bölcsességgel terelte új ösvényre nemzetünk létét. Új hitet vett fel, de nem feledte az ősi erényeket" - emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is, amelyhez kapcsolódva 2010-ben létrejött a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A kezdeményezés hátteréről, céljáról és a legfrissebb eredményekről Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének elnöke számolt be a közönségnek.

Mint az elhangzott, a Magyarok Kenyere program célja a rászoruló gyermekek élelmezésének segítése. A Kárpát-medencei magyar gazdák búzát ajánlanak fel, amelynek egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el azokhoz a gyermekeket segítő szervezetekhez, akik az adományt később elosztják. Gáspár Ferenc elmondta, hogy

a Bács-Kiskun megyei gazdák idén megháromszorozták tavalyi évi adományukat.

Tavaly 80 ezer gyermeknek tudtak segíteni. Az akkor összegyűlt mennyiség elegendő volt ezeknek a gyerekeknek egy teljes évre kenyér- és pékáruból.

Az összegyűlt búza jelképes mennyiségéből hagyományosan megsütik a Magyarok Kenyerét, amelyet augusztus 20-án megáldanak. Ez így történt Kecskeméten is. Feczák László görögkatolikus parókus, Dr. Finta József római katolikus plébános, Kis János evangélikus igazgató lelkész és Kuti József református elnöklelkész áldották meg az új kenyeret, amelyet aztán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke közösen felvágtak.

Élő adás