2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az elhurcoltak emléke - Videóval

A szovjetek által kényszermunkára elhurcolt magyarokra emlékeztek ma Kecskeméten a Rendőrfaluban. A városrészben található emlékművet, melyet 2017-ben állítottak fel, a városvezetők és civilek is megkoszorúzták.

Minden évben november 25-én azaz Katalin napján emlékezünk meg a második világháborút követően orosz gulágokba elhurcoltakról. Az embertelen körülmények között dolgozó kényszermunkások közül sokan nem élték túl a kemény megpróbáltatást, amelyet a szovjet diktatúrával szembeni jótállásként kellett elviselniük, túlélniük. Az ő emlékükre állítottak 2017-ben emlékművet a rendőrfaluban, nem messze attól a téglagyári helyszíntől, ahonnan vagonokban a háború alatt a zsidókat, azt követően pedig a gulágokba küldötteket szállították tovább.

A megemlékezést a Szent László Nyugdíjas Egyesület Lévai Jánosné önkormányzati képviselő segítségével szervezte meg. Dr. Pap István tanár úr beszélt a jelenlévőknek a múlt történéseiről. A múltidéző gondolatokat követően a város nevében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, majd a nyugdíjas egyesület is elhelyezték koszorúikat, tisztelegve az áldozatok emléke előtt.

Élő adás