2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az elsősegélynyújtást tanulták az akadémisták

Az elsősegélynyújtásról, az újraélesztés szabályairól hallhattak október 5-én előadást a kosárlabdázók, a Mercedes-Benz Sport Akadémián Cseh Viktor mentőtiszttől, aki az Oktomedtől érkezett a bemutatóra. A képzésen a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia 5 csapata 80 fővel vett részt a 14-től 18 éves korosztályig.

A résztvevő fiatalok megismerkedhettek az alapvetőbb elsősegélynyújtási ismeretekkel, illetve a mindennapi élethelyzetekben vagy a sportban bekövetkező lehetséges balesetek megelőzésével.

Az előadáson a mentőtiszt kiemelte, hogy a segítségnyújtásnál a helyszín felmérése és biztosítása mellett azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót, majd különböző segédeszközökkel (fantommal, képekkel, videóval) és a résztvevők aktív bevonásával prezentálta a lehetséges baleseteket és annak kezelési módját, felhívta a figyelmet a tévhitekre, helytelen eljárásokra és ismertette a helyes eljárásokat.

Az akadémisták közül a többen kipróbálhatták és „vizsgázhattak” a mellkasi kompresszió helyes alkalmazásából és a defibrillátor működéséből.

Az előadáson megtanulhatták a fiatalok, hogy mi a teendő vízibaleset, égési sérülések, csonttörések, zúzódások és erős vérzés esetén, valamint milyen tünetek alapján lehet eldönteni, hogy valaki stroke-ot kapott-e.

– Bárki, bármikor, bárhol találkozhat egy olyan helyzettel, amikor egy bajba jutott, megsérült vagy rosszul levő társának kell segítenie. Ezért nagyon fontos, hogy minél többen legyenek birtokában bizonyos alapszintű elsősegélynyújtási készségeknek. Kiemelt projektnek tartottuk, hogy rendelkezésre álljon a segítségnyújtáshoz minden eszköz, ezért is szereztünk be és helyeztünk el az Akadémia épületében, portáján félautomata defibrillátor készüléket, amire az oktatás során külön felhívtuk a sportolók figyelmét. Természetesen a közelben történő balesetek során is jó, ha tudják az emberek ennek főbejárati-portai elérhetőségét – mondta Ivkovicné Béres Tímea, az akadémia vezetője.

 

Élő adás