2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Játszva tanulhatnak a fiatalok az Élményközpontban

GeoDome vetítőeszköz, kerékpár-szimulátor és mini planetárium is várja a vendégeket a Természettudományos Tudástár és Élményközpontban Kecskeméten. A 28 hónapos projekt időszaka alatt a központ olyan élményt nyújt a diákok számára, amelyek kiegészítik az iskolában tanultakat. A közel 500 millió Forintos pályázatból beszerzett eszközöket szerda délután mutatták be a kecskeméti képviselő-testületnek.

 

Látványos bemutatón vehettek részt a város vezetői szerdán délelőtt a Természettudományos Tudástár és Élményközpontban a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat meghívásából. A polgármester és az önkormányzati képviselők működés közben ismerhették meg a várossal konzorciumi partnerségben megnyert pályázatnak köszönhető programot.

A Tudomány és Művészetek Háza földszintjén található az egyik legérdekesebb eszköz, a GeoDome, amely látványos formában segíti a csillagászati ismeretszerzést. Az Amerikából érkezett eszköz különlegessége, hogy a naprakész, légköri adatok egyenesen a NASA szervereiről érkeznek.

A Természettudományos Tudástár és Élményközpont című projektben általános és középiskolás tanulók élményalapú foglalkozásokon vehetnek részt. Ennek megfelelő eszközparkot szereztek be.

– A „járműhöz” különböző járműszimulátorok, repülés- és autóvezetés-szimulátor áll a rendelkezésünkre, robotokat szereztünk be a robotikához, hiszen a digitális terület nagyon fontos az élményközpont számára - mondta Szabics István, Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat megyei igazgatója, aki bemutatta az eszközparkot a képviselő-testületnek.

A társulat Kecskemét városával konzorciumi partnerségben nyújtotta be a pályázatot 2017-ben 500 millió forintos pályázati összegre. Az élményközpontot tavaly decemberben nyitották meg, most pedig a képviselő-testület is betekintést nyert az itt folyó munkába. A bemutatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester megköszönte, hogy a város egyik emblematikus épületét újra méltó tartalommal töltötték meg.

– Már most látszik, hogy ez az új módszertan közkedvelt a fiatalok körében, szívesen jönnek ide, de a pedagógusok számára is fontos, hogy egy más környezetben tudnak órát tartani - mondta a polgármester, aki bízik abban, hogy egy kedvelt központtá alakul a létesítmény. 

A régi zsinagógában várhatóan a projekt lezárta után is játszva tanulhatnak majd a diákok, olyan eszközökkel, amelyekkel nem találkozhatnak az iskolákban. Az élményközpont 28 hónapos projektidőszaka alatt 12 ezer diák fordul meg az épületben a foglalkozásokon, amelyek öt teremben és egy planetáriumban zajlanak.

Élő adás