2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Betű, betű, betű, betű, szám, szám - Itt vannak az új rendszámok

Július elsejétől, már csak az új típusú rendszámok kaphatóak a kormányhivatalokban. Az újonnan kiadott magyar rendszámok egy betűvel hosszabbodtak meg. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell újakra cserélni.

Július elsejétől egy betűvel meghosszabbodtak az újonnan kiadott magyar rendszámok. Ez amiatt volt fontos, mivel a korábbi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna. A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillagból álló rész, ezen belül pedig ott a fehér H betű jelzés is.

Tehát, akik most vásárolnak gépjárművet, már négy betűs táblákat kapnak a kormányhivatalokban. A Rákóczi úti kormányablakban például az újonnan kialakított Gépjármű Ügyintézési Ponton a gépjármű-kereskedők, márkaképviseletek és szállítmányozási cégek tudnak ügyet intézni, előzetesen lefoglalt időpontban. A magánszemélyek továbbra is kormányablakokban intézhetik gépjárművekkel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket. Az újfajta táblákat is lehet kérni különböző egyedi kombinációval. Az egyedi rendszámoknak persze plusz költsége van, ugyanúgy, mint eddig. 

Akik korábban helyezték forgalomba a járműveiket, még a régi típusút kapják, azonban aki július 1-től kéri, már az újfajtát kapja. Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A korábbi rendszámokat, melyek forgalomban vannak, nem kell cserélni.

Élő adás