2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Biokertben munkálkodhatnak a Mátyás iskola diákjai

Hankovszky Zsigmond 100 éves álma valósult meg azzal, hogy létrejött a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola ökokertje. A hunyadivárosi közösségi kert szomszédságában, a közösségi ház udvarán alakították ki a földművelésre alkalmas területet, ahol a diákok vegyszermentesen termesztenek fűszer- és gyógynövényeket.

Kedden reggel épp a kapálást gyakorolták a gyerekek a Corvin Mátyás Általános Iskola ökokertjében.  Deákné Tünde látta el instrukciókkal a diákokat. A hunyadivárosi közösségi ház udvarán kialakított kertben a tanárnő hat osztálynak tart rendszeresen életvitel órákat. Mint azt az ,,öko” szó sejteti, a gyerekek vegyszermentesen művelik a kertet, gondozzák az elültetett, főként évelő fűszer- és gyógynövényeket. A lelkes csapat kapált, gereblyézett, gyomlált és igyekezett vizet tölteni a locsolókannába.

Különlegesség, hogy az iskolakert a városrész 17 családjának hasznos munkát, kikapcsolódást és friss, egészséges élelmet adó közösségi kert mellett talált otthonra. A kiskert ötletét tavaly az iskolai munkacsoport egyik vezetője vetette fel. Idén tavasszal pedig már el is indultak a kialakítási munkák.

Az iskolai kert létrehozásában szülők is részt vettek. A Bravik és a Gyenes család, akiknek saját kertészete van, ötletekkel, javaslatokkal segítette a kezdeményezést, de a nyugdíjas klubból, a közösségi kertből is sokan segítettek a nyáron a locsolásban, gondozásban. 

- Azzal, hogy csatlakoztunk a városrészi ökokerthez, a gyerekek megtapasztalhatják, amit annak idején Hankovszky Zsigmond mondott, hogy ,,munka nélkül nincs eredmény, tudás nélkül nincs haladás” - mondja Pászti András, a Hunyadiváros önkormányzati képviselője. 

Hankovszky Zsigmond otthona a mai Természet Háza helyén volt, ő már 100 évvel ezelőtt megálmodott egy közösségi összefogáson alapuló kertet. Így most az ő álma is valóra válhatott. 

A Mátyás iskola három ízben elnyerte az Ökoiskola címet. Legutóbb, 2017-ben, Örökös Ökoiskola lett. A vezetőségtől nem volt idegen az ökokert gondolata, hiszen több mint egy évtizede egészség- és környezettudatosságra nevelik az ide járó diákokat.

Csatlakoztak a Hunyadivárosban már évek óta jól működő zöld óvodához, az Ifjúság úti óvodához. Pedagógiai programjukat harmonizálták az óvodával, így a kezdetektől fogva zöld gondolkodásra, értékrendre nevelhetik a gyerekeket.  

A Mátyás iskolában egyébként minden osztályteremben szelektíven gyűjtik a szemetet, amely aztán a közeli közterületi szelektív gyűjtőbe kerül. Az épületre 200 darab napelemet szereltek fel, nemsokára pedig befejeződik az iskola energetikai korszerűsítése mintegy 300 millió forint uniós forrásból.

Élő adás