2020. Január 22. Szerda  Vince

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Cselekvési tervet dolgozott ki a város az illegális hulladéklerakás megfékezésére

A csütörtöki közgyűlésen tárgyalja a képviselő testület azt a cselekvési programot, amelyet részletes helyzetelemzés alapján állítottak össze annak érdekében, hogy gátat szabjanak Kecskeméten és a város környékén az illegális szemétlerakásnak. A terv Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester előterjesztéseként kerül a közgyűlés elé, és a problémában érintett szervezetekkel való együttműködésben valósulna meg.

A cselekvési tervhez kapcsolódó elemzés szerint bár a közterületi hulladék-elhelyezés 2015 óta folyamatosan csökken, a magánterületre kirakott szemét miatt indított jegyzői hatósági eljárások száma viszont növekszik.

Sajnos gyakori probléma, hogy a közterületekre kihelyezett hulladékgyűjtő edények mellé rakják ki a szemetet. Egyrészt, mert nem elegendő annak mérete, másrészt más városrészekből hordják oda a hulladékot. Ugyanez igaz a szelektív gyűjtőhelyekre is.

A 2012-ben létrejött 54 szelektív gyűjtőszigetből már csak 28 működik, a társasházak jelentős része ugyanis vállalta a „sárga zsákos” gyűjtést.

A cél, hogy  a jövőben a tömbházas övezetben is a lehető legtöbb helyen vezessék be a házhoz menő szelektív gyűjtést, így a gyűjtő szigetek csak kiegészítő megoldásként maradjanak meg. Mindemellett minél több fajtájú hulladékra szeretnék kibővíteni a zsákos gyűjtés rendszerét.

A közterületeken elhelyezett társasházi, lakásszövetkezeti konténerek számának csökkentése érdekében fontos feladat a közterület-használati szerződések felülvizsgálata. Ugyanakkor a megmaradó tárolókat és azok környezetét is kulturáltabbá szeretnék tenni. A rendet pedig térfigyelő kamerák kihelyezésével is biztosítanák.

Az elektronikai hulladék és a gumiabroncsok begyűjtésére a tervek szerint rendszeres akciókat szerveznek, hogy ezzel is csökkentsék ezek illegális kihelyezését.

Mindemellett a cselekvési terv szerint be kell vonni a közszolgáltatásba a szerződéssel még nem rendelkező ingatlanokat is.

A cselekvési terv tájékoztatóként kerül a csütörtöki közgyűlés elé.

Élő adás